Zondag 25/09/2022

NieuwsVS

Schutter Chicago zou tweede bloedbad hebben gepland

Op dinsdag werd een wake gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij. Beeld Getty Images
Op dinsdag werd een wake gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij.Beeld Getty Images

De openbare aanklager heeft de vermoedelijke schutter die tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag een bloedbad aanrichtte in het stadje Highland Park in staat van beschuldiging gesteld voor zeven moorden. Woensdag kwam de 21-jarige Robert Crimo, die wordt verdacht van het neerschieten van zeven mensen in een rustige voorstad van Chicago op maandag, voor de rechter.

Marije Vlaskamp

Volgens de openbare aanklager heeft Crimo bekend dat hij na de eerste schietpartij in zijn woonplaats van plan was een tweede bloedbad aan te richten in het nabijgelegen Wisconsin. Hij was al op weg, toen hij om onbekende redenen van dat idee afzag.

Wegens kans op herhaling laat de rechter Crimo, die via een videoverbinding de zitting bijwoonde, niet op borgtocht vrij. Wordt hij inderdaad veroordeeld voor zeven moorden, dan betekent dat levenslange gevangenisstraf zonder beroepsmogelijkheden.

Feestelijke optocht

De schietpartij in het stadje Highland Park was een van de vele uitbarstingen van vuurwapengeweld op Onafhankelijkheidsdag, die Amerikanen dit jaar voor het eerst zonder covid-maatregelen vierden. Van Los Angeles tot New York kwamen mensen om bij massale schietpartijen. In Highland Park werden toeschouwers bij een feestelijke optocht vanaf een gebouw willekeurig met een semi-automatisch geweer op de korrel genomen. Zeven mensen stierven, een dertigtal raakte gewond.

Volgens de autoriteiten heeft Crimo de schietpartij wekenlang voorbereid. Nadat hij meer dan tachtig kogels had afgevuurd, liet hij zijn wapen achter op het dak en ging op in de menigte, gehuld in vrouwenkleding en de tatoeages op zijn gezicht gecamoufleerd met make-up.

De politie hield hem na een klopjacht van enkele uren aan in de auto van zijn moeder. Wat Crimo motiveerde tot de aanval is onduidelijk, maar de politie heeft geen aanwijzingen voor een racistisch of anti-semitisch motief, ondanks dat de schietpartij plaatsvond in een overwegend joodse buurt. Wel heeft de politie bij Crimo thuis een collectie messen, vijf legaal gekochte vuurwapens en gewelddadige filmpjes aangetroffen.

Awake the Rapper

Uit de berichtgeving in Amerikaanse media over de zaak komt Crimo naar voren als een ‘eenzame’ jongen die als Awake the Rapper hoopte door te breken in de muziek. Hij had voor zover bekend geen baan en woonde alleen in een appartement dat zijn vader voor hem had gekocht. Zijn vader stond ook garant bij de aanvraag van zijn wapenvergunning in december 2019.

Robert
Robert "Bobby" E. Crimo III (21).Beeld via REUTERS

De staat Illinois, waar Crimo woont, heeft zogeheten ‘Rode Vlag-wetgeving’, die moet voorkomen dat veroordeelde criminelen, drugsverslaafden en mensen die een gevaar voor zichzelf en anderen zijn aan vuurwapens kunnen komen. Waarom Crimo tussen de mazen van dat net is geglipt, is niet bekend. Hij staat wel geregistreerd in een register van gevaarlijke personen door twee incidenten in 2019 waarbij hij in aanraking met de politie kwam. Eerst na een suïcidepoging in april 2019 en enkele maanden later na bedreiging van zijn familie. Bij dat incident, waarbij Crimo zou hebben gedreigd ‘iedereen te gaan vermoorden’ nam de politie zestien messen, een dolk en een zwaard in beslag. Omdat familieleden geen verklaringen ondertekenden was er echter geen aanleiding hem te arresteren en Crimo heeft dan ook geen strafblad, aldus een politiewoordvoerder.

Antecedentenonderzoek

Op dat moment had Crimo geen wapenvergunning, dus kon de politie die ook niet intrekken. Zonder vervolgactie van bijvoorbeeld familieleden of de politie leidt een registratie als gevaarlijk persoon niet tot maatregelen: daar is een besluit van een rechter of andere autoriteiten voor nodig. De registratie dook echter ook niet op bij het verplichte antecedentenonderzoek waar Crimo bij iedere latere aankoop van vuurwapens werd onderworpen: tussen juni 2020 en september 2021 kocht hij er vijf.

Twee weken geleden is federale wetgeving aangenomen die het nationale systeem voor antecedentenonderzoek bij vuurwapenkopers in de Verenigde Staten moet verbeteren. Staten aangespoord om meer jeugddossiers in het systeem te zetten, zodat vuurwapenkopers tussen de 18 en 21 jaar beter tegen het licht gehouden kunnen worden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234