Scholen moeten afspraken maken over sociale media en bereikbaarheid, maar recht op deconnectie voor leerkrachten niet vastgelegd
Scholen moeten voortaan een digitaal afsprakenkader vastleggen, voor onder meer de omgang met sociale media en de bereikbaarheid van leerlingen en leerkrachten. Dat zijn de sociale partners overeengekomen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Met de afspraken moet voortaan worden vermeden dat leerlingen en leerkrachten elkaar tot laat op de avond blijven overstelpen met vragen of extra leerstof.
Vandaag leveren mail, WhatsApp en Smartschool immers te vaak frustratie op bij leerkrachten. Zo krijgen ze soms na elf uur ‘s avonds nog berichtjes, zijn ouders boos omdat er niet snel wordt geantwoord of krijgen leerlingen via die weg laattijdig nog extra taken.
Weyts wil scholen daarom verplichten afspraken te maken over hun digitale communicatie. Zo kan bepaald worden op welke tijdstippen leerlingen en leerkrachten bereikbaar moeten zijn. “De wederzijdse verwachtingen moeten beter op mekaar worden afgestemd, want nu zijn soms zowel leerlingen als leerkrachten ontevreden”, klinkt het.
Het kader moet worden opgesteld in overleg met leerkrachten, leerlingen en ouders. Ze moeten een overeenkomst sluiten over het beheersbaar houden van de stroom aan berichten, de timing voor het versturen en het beantwoorden van berichten, het gebruik van sociale media en de bereikbaarheid bij bijvoorbeeld ziekte, vakantie of deeltijds werken.
Er komt wel geen algemeen recht op deconnectie. De autonomie om beslissingen te nemen blijft bij scholen. Zo kan worden beslist dat personeel in de ene school tot 17 uur bereikbaar moet zijn, in een andere tot 22 uur en in een derde kan 100 procent bereikbaarheid de norm zijn. De afspraken moeten ten laatste tegen 1 september 2023 in het school- en arbeidsreglement staan.