Dinsdag 28/03/2023

NieuwsBinnenland

Ruim 18.000 betogers eisen in Brussel maatregelen tegen werkdruk en personeelstekort, mogelijk veel verkeershinder

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ruim 18.000 betogers uit de non-profitsector -18.500 volgens de politie, 22.500 volgens de vakbonden - voeren dinsdag actie in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. ‘Met dit signaal moeten de regeringen iets doen’, zegt algemeen coördinator Mark Selleslach van ACV Puls.

Redactie

De nationale betoging, georganiseerd door de grote vakbonden is om 10.30 uur van start gegaan aan het kruispunt van de kleine ring met de Koning Albert II-laan. De aankomst is gepland aan het Zuidstation om 13 uur. Daar zullen speeches volgen van de coördinatoren van de vakbonden.

Van station Brussel-Noord stroomt vanaf s’ ochtends een mensenmassa in groen, rood en blauw langs tentjes van de vakbonden en van PVDA-PTB. Muziek en trommels brengen sfeer. Talloze vlaggen met onder meer ‘witte woede’ erop en bordjes met slogans over het personeelstekort tonen de grieven van de non-profit. De politie is in groten getale aanwezig.

De manifestanten komen uit de ziekenhuizen, woonzorgcentra, bijzondere jeugdzorg en kinderopvang, maar veel van hun problemen zijn dezelfde. ‘Draag zorg voor de zorg’, valt her en der te lezen en klinkt door de boxen.

De bevoegde ministers, federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zijn kop van Jut. “Hildeke en Franske: schiet in gang”, klinkt het uit de mond van de volksmenner van ACV Puls aan de kop van de betoging. Ook “de werkdruk is te hoog, het loon is te laag!”, blijkt een populaire slogan.

Lees ook

Ouders steunen betoging kinderopvang: ‘Je kan niet goed voor kinderen zorgen als je niet voor hun verzorgers zorgt’

‘We zijn de welvaartsstaat aan het weggooien’: Pieter Timmermans (VBO) en Miranda Ulens (ABVV) over het failliet van het sociaal overleg

Volgens de vakbonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Selleslach. “We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna.” De vakbonden eisen ook betere loon- en werkvoorwaarden.

Verkeershinder verwacht

Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach nog. “Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting”, legt hij uit.

Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach. “Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting”, legt hij uit. “We willen geen hinder veroorzaken voor mensen die zorg nodig hebben.”

De Brusselse politie verwacht heel wat verkeershinder in het centrum. Ze raadt aan om bepaalde straten te vermijden, waaronder de Albert II-laan, de Pachecolaan en de omgeving van het Centraal Station. Het Paleizenplein is van 11 tot 13 uur afgesloten.

Op 19 december hielden de bonden al een actiedag in de sector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234