Zondag 02/04/2023

NieuwsMedia

Projectontwikkelaar Erik Van der Paal moet Apache schadevergoeding van 10.000 euro betalen voor onterechte procedure

Antwerps schepen Rob Van de Velde (N-VA) buigt voor Erik Van der Paal bij zijn aankomst aan 't Fornuis. Beeld Apache.be
Antwerps schepen Rob Van de Velde (N-VA) buigt voor Erik Van der Paal bij zijn aankomst aan 't Fornuis.Beeld Apache.be

Projectontwikkelaar Erik Van der Paal moet twee journalisten van de nieuwssite Apache elk 5.000 euro schadevergoeding betalen wegens tergend en roekeloos hoger beroep.

Belga

Van der Paal pikte het niet dat de journalisten waren vrijgesproken in de zaak over het filmpje aan restaurant ‘t Fornuis en was naar het hof van beroep gestapt. Maar dat oordeelde dat het de zoveelste procedure van Van der Paal was om Apache ervan te weerhouden nog verder over hem te berichten.

Van der Paal organiseerde op 20 oktober 2017 een verjaardagsdiner in ‘t Fornuis in Antwerpen. Journalist Stef Arends had een fiets met een verborgen camera tegenover de ingang geplaatst en filmde zelf ook met een camerabril de aankomst van de genodigden aan het restaurant. Verschillende leden van het toenmalige Antwerpse stadsbestuur maakten hun opwachting, onder wie ook burgemeester Bart De Wever (N-VA).

De beelden werden enkele weken later gepubliceerd bij het dossier ‘De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever’. Van der Paal, die met zijn Land Invest Group destijds actief was in enkele grote Antwerpse bouwdossiers, diende klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Apache. Hij vond dat hij geen publiek figuur was op het moment van de feiten en dat het om een privéfeest ging, waardoor Apache niet het recht had om heimelijk te filmen en die beelden te koppelen aan beweringen rond belangenvermenging.

In beroep

Het openbaar ministerie vond niet dat de privacywet werd overtreden en vond evenmin dat er sprake was van belaging. Het had daarom zelf de vrijspraak gevorderd. Ook de correctionele rechtbank vond vorig jaar niet dat hoofdredacteur Karl van den Broeck en Stef Arends zich schuldig hadden gemaakt aan de tenlasteleggingen en sprak hen vrij.

Erik Van der Paal ging in beroep. Het openbaar ministerie deed dat niet, waardoor het hof van beroep enkel nog op burgerrechtelijk vlak kon oordelen. Het hof vond niet dat de twee journalisten in de fout waren gegaan, maar meende wel dat de projectontwikkelaar enkel en alleen beroep had aangetekend om Apache “dermate (financieel) te vermurwen dat het zou ophouden met verdere berichtgeving over hem”. Het hof verwees daarvoor ook naar alle andere procedures die Van der Paal al tegen de nieuwssite had aangespannen.

Het hof vond dat de projectontwikkelaar in de fout was gegaan door hoger beroep aan te tekenen, waardoor de journalisten in hun professionele werking werden belemmerd en hun goede naam opnieuw onterecht werd aangeklaagd. Van der Paal werd daarom veroordeeld tot het betalen van in totaal 10.000 euro schadevergoeding.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234