NieuwsBinnenland
Proces tegen beruchtste kotbazen van Vlaanderen gaat morgen van start
Morgen begint in Leuven het proces tegen de familie Appeltans. De beruchtste kotbazen van Vlaanderen riskeren wel vijf jaar voor onder meer huisjesmelkerij.
Waar gaat het over?
Arnold en Manu Appeltans werden op 5 december 2019 gearresteerd tijdens huiszoekingen in Hoeselt voor huisjesmelkerij, inbreuken op de Vlaamse Wooncode en vereniging van misdadigers. Lizy Strauven, de 69-jarige echtgenote van Arnold Appeltans, en een 50-jarige klusjesman werden eveneens opgepakt maar nadien vrijgelaten onder voorwaarden. Vader en zoon bleven vier weken in de cel.
Jarenlang verhuurden vader Arnold en zoon Manu Appeltans koten in erg slechte staat, zo luidt de beschuldiging. Het leverde hen de reputatie op van ’s lands meest beruchte kotbazen. De familie uit Sint-Truiden zou alleen al in Leuven op een bepaald moment 1.100 koten verhuurd hebben.
Lees ook
Ex-huurders van beruchte kotbaas vertellen: ‘Mijn huisgenote stond hier naakt en bloedend, het doucheglas was op haar gevallen’
Al sinds 2010 zouden ze zich bezondigd hebben aan dergelijke wanpraktijken. Panden die door de Vlaamse Wooninspectie onbewoonbaar of ongeschikt waren verklaard, werden toch verhuurd en hadden geen warm water, verwarming of elektriciteit. Tot het cliënteel behoren de jongste jaren steeds meer asielzoekers en mensen zonder papieren en diverse huurders dienden een klacht in over ratten, kakkerlakken en schimmel.
Achtervolgd door hun reputatie begon de familie Appeltans te verhuren onder andere namen. Dat varieerde van Strauven en Stan Donck tot Abizzkot en Kot-link.
Welke straf riskeren ze?
Bronnen dicht bij het onderzoek bevestigen bij Het Nieuwsblad dat het om een “bijzonder omvangrijk” dossier gaan, met vermelding van honderden gedupeerden. Daarmee zou dit het grootste proces ooit zijn in België rond huisjesmelkerij.
Dinsdag moeten Arnold en Manu Appeltans zich verantwoorden voor de rechtbank. Ze riskeren geldboetes en een celstraf tot vijf jaar. Ze staan terecht voor huisjesmelkerij in zes woningen tussen 2014 en 2020, inbreuken op de Vlaamse Wooncode met verzwarende omstandigheden in 24 woningen tussen 2014 en 2021, en bendevorming.
Hoe staan de koten van Appeltans er vandaag voor?
De nv Arlimo, waar de meeste gebouwen van de familie Appeltans in zijn ondergebracht, kreeg eerder al een bewindvoerder. Ilse Van De Mierop, die recent de advocate was van de VRT in de zaak tegen Bart De Pauw, heeft de meest dringende herstellingen laten uitvoeren.
Het imperium van de familie Appeltans is in vergelijking met vijf jaar geleden wel gehalveerd, schrijft Het Belang van Limburg. Heel wat panden zouden inmiddels verkocht zijn en andere panden zijn onbewoonbaar verklaard.
Onder de naam Kotlink zouden ze nog in een twintigtal gebouwen koten verhuren.