NieuwsProces
Proces over aanslag in New York waarbij ook Vlaamse Anne-Laure (31) omkwam gaat van start
In New York start vandaag het proces over de Halloween-aanslag in Manhattan. Daarbij kwamen in 2017 acht mensen om het leven, onder wie ook de Belgische Anne-Laure Decadt (31) uit Oostnieuwkerke in West-Vlaanderen. De dader Sayfullo Saipov riskeert de doodstraf.
Bij de aanslag in het stadsdeel Manhattan reed de Oezbeek op 31 oktober 2017 met een gehuurde pick-uptruck in op voetgangers en fietsers. Daarbij vielen acht doden en een tiental zwaargewonden. Het ging om de dodelijkste aanslag in New York sinds 9/11.
Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Belg, de 31-jarige Anne-Laure Decadt uit Oostnieuwkerke, deelgemeente van Staden. Ze liet twee jonge kinderen achter. Ze was in New York op citytrip met haar moeder en twee zussen. Nog eens drie andere Belgen, een gezin bestaande uit een vader, moeder en zoon, raakten gewond.
Doodstraf of levenslang
In totaal zijn Saipov, die zijn aanslag naar eigen zeggen in naam van terreurgroep Islamitische Staat (IS) pleegde, 22 aanklachten ten laste gelegd. Het gaat om aanklachten van moord en poging tot moord. Daarnaast staat hij terecht voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en het vernielen en beschadigen van voertuigen. Als hij schuldig bevonden wordt, riskeert de man de doodstraf. Het gaat om het eerste proces op federaal niveau waar de doodstraf wordt geëist sinds president Joe Biden aan de macht is.
Vorig jaar vroegen de advocaten van Saipov het ministerie van Justitie om die eis in te trekken, aangezien de president zich tijdens zijn campagne uitsprak tegen de doodstraf. Procureur-generaal Merrick B. Garland wees dat verzoek echter af.
Dat de doodstraf geëist wordt op federaal niveau is zeer uitzonderlijk, zeker in Manhattan. De laatste keer dat er daar executies hebben plaatsgevonden, was in de jaren vijftig, toen twee mensen ter dood veroordeeld werden voor spionage.
Op het proces zal de twaalfkoppige jury eerst moeten antwoorden op de vraag of Saipov schuldig is. Als hij wordt veroordeeld, moet die jury beslissen of hij wordt geëxecuteerd of een levenslange celstraf krijgt. De jury moet unaniem akkoord zijn om een doodstraf te kunnen op leggen.