Zondag 04/06/2023

NieuwsJustitie

Proces aanslagen van 22 maart kan op 14 november hervatten

In het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere vond eerder al de inleidende zitting van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 plaats. Beeld Tim Dirven
In het voormalige NAVO-gebouw in de Brusselse gemeente Evere vond eerder al de inleidende zitting van het assisenproces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016 plaats.Beeld Tim Dirven

Op 14 november kan het proces over de aanslagen van 22 maart in 2016 hervat worden. De aangevraagde aanpassingen aan de zittingszaal en de omstreden beklaagdenbox zullen dan klaar zijn. Dat meldt de federale overheidsdienst Justitie.

Redactie

De zittingszaal voor het proces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem zal op 14 november klaar zijn. Dat laat de FOD Justitie weten op Twitter. Naar verwachting zal rechtbankvoorzitter Laurence Massart deze week nog bepalen of het proces ook effectief op 14 november van start zal gaan.

De oorspronkelijke datum van 10 oktober werd eerder uitgesteld nadat assisenvoorzitter Laurence Massart had laten weten dat het onmogelijk was om de gevraagde aanpassingen aan de beschuldigdenbox klaar te hebben voor die datum.

In het dossier over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 moeten tien personen zich verantwoorden voor het Brusselse assisenhof. Een van hen, Oussama Atar, is naar alle waarschijnlijkheid overleden, zodat er op het assisenproces slechts negen beschuldigden aanwezig zullen zijn.

Voor die beschuldigden waren in de assisenzaal negen individuele glazen boxen gebouwd, maar op de preliminaire zitting van 12 september had de verdediging opgeworpen dat die box de rechten van verdediging schond. In een arrest van 16 september gaf het assisenhof de verdediging gelijk en besliste het hof dat de box afgebroken en vervangen moest worden.

Met enkele aanpassingen komt de FOD Justitie nu tegemoet aan de expliciete vragen van het hof. De oplossing inspireert zich nu nog meer op de beklaagdenbox die gebruikt werd tijdens het terreurproces in Parijs.

De belangrijkste aanpassingen aan de box zijn dat de beklaagden niet meer van elkaar gescheiden zullen zijn door transparante binnenwanden, maar dat zij zullen plaatsnemen in een collectieve ruimte. In de glazen ruimte in de voorzijde van de box worden ook twee permanente openingen voorzien die de beklaagden toelaten overleg te plegen met hun raadslieden en het hof toe te spreken tijdens de ondervragingen.

De werken aan de aanpassingen zijn ondertussen begonnen. De kosten daarvoor worden geraamd op 235.000 euro. Eerder was al 250 000 euro geïnvesteerd in de constructie.

Jean-Paul Janssens, voorzitter van het directiecomité van de FOD Justitie, reageert tevreden: “Wij blijven het hof ondersteunen om dit historisch proces zo vlot mogelijk en in alle sereniteit te laten verlopen.”

Lees ook

‘Ik zou liever 22 maart zelf herbeleven dan alles daarna’: Saara Vuojärvi overleefde de aanslag in metrostation Maalbeek

‘Hij begon te roepen en sloeg met zijn vuisten op de glazen ruit’: vanop het assisenproces rond aanslagen Brussel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234