NieuwsFrankrijk
▶ President Macron veroorzaakt ophef na tv-interview waarin hij zijn kostbare horloge afdoet: ‘President van de rijken’
De Franse president Emmanuel Macron heeft ophef veroorzaakt op sociale media, omdat hij probeerde op discrete wijze zijn kostbare horloge af te doen tijdens een tv-interview. Dat leverde hem het commentaar op een ‘president van de rijken’ te zijn. De aanleiding voor het interview was de pensioenhervorming in Frankrijk.
President Macron heeft op sociale media de verontwaardiging van Franse televisiekijkers gewekt, nadat de kijkers hem halverwege een interview zijn horloge zagen weghalen. Kijkers beweerden dat het horloge een waarde zou hebben van 80.000 euro - volgens anderen gaat het om 2.400 euro of minder. Daarop verweten zijn landgenoten hem een ‘president van de rijken’ te zijn. Ook noemden ze hem onder meer ‘arrogant en minachtend’.
Hoewel Macron een poging deed het horloge op discrete wijze te verwijderen, werd het dragen ervan desondanks gezien als bewijs dat de president geen voeling heeft met het ‘gewone Franse publiek’. Vertegenwoordigers van de Franse regering probeerden de commotie weg te nemen door te suggereren dat Macron het horloge had afgedaan omdat het simpelweg “op tafel kletterde” tijdens het interview.
Toen de president zijn armen op tafel liet rusten, was er gekletter te horen. Vervolgens plaatste hij zijn handen onder tafel - waarna het horloge aan zijn linkerpols miste. In een verklaring reageerde de Franse regering dat de president zijn horloge niet heeft afgedaan “om het te verbergen”, maar omdat het te zwaar tegen de tafel “bonkte”.
Macron while asking for sacrifices from the French people realizes he is wearing a € 80,000 watch and like a magician makes it disappear under the table. Unworthy. pic.twitter.com/zRiQWFAR1M
— RadioGenova (@RadioGenova) 24 maart 2023
Lees ook:
‘Het leven draait niet om werken alleen’: in Frankrijk is de strijd voor het verworven pensioen een kwestie van identiteit
1 miljoen demonstranten
Het televisieoptreden vond afgelopen woensdag plaats, vlak voordat meer dan 1 miljoen demonstranten protesteerden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Op meer dan 200 plaatsen kwamen mensen bijeen. Op veel plaatsen verliepen de protesten vreedzaam, maar hier en daar werd de nationale actiedag ontsierd door geweld en vandalisme. Zo werd in Bordeaux de toegangspoort van het stadhuis in brand gestoken, terwijl in Parijs de politie en demonstranten slaags raakten.
De ergste confrontaties deze week vonden plaats op de Place de l’Opéra en later op de Place de la Bastille, waar de politie probeerde jongeren met traangas uiteen te drijven.