Dinsdag 21/03/2023

NieuwsEnergieprijzen

Premier De Croo over accijnshervorming: ‘Normaal dat crisismaatregelen op een bepaald moment aflopen’

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.  Beeld Photo News
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.Beeld Photo News

In de plenaire vergadering van de Kamer is donderdagmiddag stevig gedebatteerd over de accijnshervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). Hoewel daar binnen de meerderheid nog geen consensus over lijkt te zijn, moet die hervorming er voor premier Alexander De Croo wel komen: ‘het is logisch dat crisismaatregelen op een bepaald moment een einde krijgen.’

Redactie

Van Peteghem loste zijn plannen eerder deze week in de pers. De cd&v-vicepremier maakt een onderscheid tussen een basisverbruik en een meerverbruik. Als de prijzen boven een bepaalde grenswaarde komen, dalen de accijnzen voor het basispakket. De hervorming moet de btw-verlaging op gas en elektriciteit naar 6 procent, die zoals het er nu voorstaat eind maart zou aflopen, bestendigen en “globaal compenseren”.

Maar binnen de meerderheid is niet iedereen overtuigd van het mechanisme van Van Peteghem. Socialisten en groenen benadrukken dat de energieprijzen eerst duurzaam gedaald moeten zijn vooraleer er ingegrepen wordt in de accijnzen. “En dat betekent: niet gedurende één dag, maar voor een lange periode en ernstig, zoals afgesproken in de regering”, benadrukte Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere donderdag. “Energie is een basisbehoefte en daar speel je geen jojo mee”, vond ook Groen-Kamerlid Dieter Vanbesien.

Over de timing en de manier waarop - ineens of stapsgewijs - de accijnshervorming moet worden doorgevoerd, moet nog gesproken worden in de regering, antwoordde premier De Croo. Maar dat ze er komt lijkt duidelijk. Naast de energiefactuur voor de mensen is immers ook de begroting belangrijk, benadrukte de premier. “We hebben steunmaatregelen genomen tijdens een moment van crisis. Het is logisch dat die gelden zolang de crisis er is, maar ook dat ze een einde krijgen als de impact van die crisis wegebt.”

Lees ook

Nieuws. Lage btw, maar met extra accijns: zo ziet uw energiefactuur er binnenkort uit

De Gedachte. Een hervorming van de accijnzen op energie scheidt de moedige politici van de anderen

De eerste minister trok de parallel met de coronapandemie, na dewelke de miljardensteun aan gezinnen en bedrijven ook is afgebouwd. Hij gaf wel aan dat de prijzen inderdaad duurzaam gedaald moeten zijn, en dat de regering de evolutie van de prijzen goed in de gaten zal houden.

Van Peteghem benadrukte dat de accijnshervorming in de steigers moet worden gezet om te vermijden dat de btw op gas en elektriciteit op 1 april zonder meer teruggaat naar het vroegere tarief. “Het is vaak gemakkelijker om niets te doen, maar als we niets doen vandaag zorgen we ervoor dat de btw opnieuw naar 21 procent gaat.” Zijn partijgenoot en Kamerlid Wouter Beke had het over een “moedige hervorming”, en benadrukte dat de regering die in eerste lezing al eens heeft goedgekeurd.

De oppositie liet zich eerder deze week al kritisch uit over de geplande accijnshervorming en zette dat standpunt donderdag nog eens kracht bij. “Met de oplossing van Van Peteghem neemt zowel de energiefactuur toe als het begrotingstekort”, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover bijvoorbeeld. Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) had het over een “zoveelste platte belastingverhoging”. PVDA-fractieleidster Sofie Merckx verweet de regering dan weer “geld te gaan halen in de zakken van de mensen die nu al niet meer weten hoe ze het einde van de maand kunnen halen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234