NieuwsPeru
Peruaanse president afgezet door parlement en gearresteerd omdat hij macht niet wilde afstaan
Het parlement van Peru heeft ingestemd met de afzetting van president Pedro Castillo. Nog geen twee uur later werd de omstreden leider gearresteerd door veiligheidstroepen omdat hij de macht niet wilde afstaan. Aanklagers in de prefectuur Lima zijn bezig met zijn ondervraging. Castillo wordt beschuldigd van het aanvallen van de grondwettelijke orde van het land en van rebellie.
Castillo had eerder zelf de tijdelijke ontbinding van het parlement aangekondigd, in een poging zijn afzetting te voorkomen. In een televisietoespraak had hij ook de instelling van een buitengewone regering bekendgemaakt. Verder kondigde hij een avondklok aan en riep hij op tot nieuwe verkiezingen.
Maar dat alles stuitte meteen op forse en breedgedragen kritiek. Vicepresident Dina Boluarte - ondertussen beëdigd als het nieuwe staatshoofd - sprak over een staatsgreep. De Verenigde Staten maanden de linkse leider aan het werk van het parlement niet te dwarsbomen.
Het parlement, dat gedomineerd wordt door de oppositie, beschuldigt hem van “moreel onvermogen” om te regeren. Door die kwalificatie in de grondwet zijn sinds 2018 al twee presidenten ontslagen.
De afzetting was rechtstreeks op televisie te zien. Er stemden 101 parlementsleden voor, zes tegen en tien onthielden zich.
Na de afzetting van Castillo, werd huidig vicepresident Dina Boluarte beëdigd als het nieuwe staatshoofd. De 60-jarige advocaat legde woensdag de eed af in het Congres in Lima. Boluarte is de eerste vrouwelijke president in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land.
Beschuldigd van rebellie
Het openbaar ministerie heeft kort na Castillo’s afzetting een onderzoek geopend naar rebellie, waarop in Peru celstraffen van 10 tot 20 jaar staan. Er lopen ook al zes andere onderzoeken naar Castillo, voor corruptie en ongeoorloofde beïnvloeding. Ook zijn familieleden en de politieke entourage worden daarbij geviseerd.
Sinds zijn aantreden als president anderhalf jaar geleden had Castillo al twee moties van wantrouwen overleefd. De laatste keer gebeurde dat in maart 2022. De voormalige leraar nam onverwacht de macht over van de traditionele politieke elite van het Zuid-Amerikaanse land. Zijn populariteit stuikte echter in elkaar door beschuldigingen van corruptie en de sterk gestegen brandstof- en voedselprijzen.