Donderdag 30/03/2023

NieuwsSolidariteit

Patiënten in Hasselt klagen over geluidsoverlast door Warmste Week: organisatie neemt maatregelen

Eva De Roo is een van de presentatoren tijdens de Warmste Week. Beeld Mine Dalemans
Eva De Roo is een van de presentatoren tijdens de Warmste Week.Beeld Mine Dalemans

De Warmste Week, dat is sfeer, gezelligheid en niets dan warme gevoelens. Behalve voor de patiënten van het nabijgelegen Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Zij klagen over geluidsoverlast. De organisatie belooft beterschap.

Arseny Pogorilyak

De Warmste Week, de traditionele afsluiter van het radiojaar van Studio Brussel, vindt plaats in het stadspark, pal naast het Jessa Ziekenhuis. Het Belang van Limburg bericht dat verschillende patiënten hebben geklaagd over geluidsoverlast door de luide muziek. “We hoorden van enkele nachtverpleegkundingen dat de ramen gisterennacht nog daverden van het geluid. Patiënten kunnen naar oordopjes vragen bij onze diensten, maar dat blijft uiteindelijk een druppel op een hete plaat”, aldus de woordvoerder van het Jessa Ziekenhuis Lieve Ketelslegers.

Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput (N-VA) laat weten dat hij aan de organisatie gevraagd heeft om het volume te controleren en zich strikt aan het vooropgestelde schema te houden. Volgens hem is het echter onmogelijk om zo’n evenement naar Hasselt te halen zonder dat er iemand last van ondervindt.

De VRT zegt op haar beurt op de hoogte te zijn van de klachten en te bekijken of de timing die werd vastgelegd nog strakker kan worden opgevolgd, maar benadrukt evenwel dat de organisatie juridisch volledig in orde is en dat men werkt binnen het kader van de verstrekte vergunning.

“De organisatie staat in continu overleg met de stad Hasselt en de politie”, zegt de woordvoerder van de VRT Jan Sulmont. “Zowel inzake geluidsoverlast als potentiële verkeershinder wordt er bekeken hoe de situatie kan worden geoptimaliseerd.”

Drie maatregelen

De vraag die zich in deze kwestie onvermijdelijk opdringt: wist men dan niet op voorhand dat het evenement voor overlast zou zorgen in het ziekenhuis aangezien een van de vleugels zich vlak bij het festivalterrein bevindt? “We hebben deze keuze samen met de stad Hasselt gemaakt en blijven de situatie samen met de stad continu evalueren”, aldus Sulmont.

Naar aanleiding van de klachten heeft er gisterenavond overleg plaatsgevonden tussen het Jessa Ziekenhuis, de organisatie van De Warmste Week en de stad Hasselt. Concreet zijn er drie maatregelen besproken, melden de partijen.

Zo laat de productie van De Warmste Week technisch bekijken of de geluidsboxen aan de zijde van het Jessa Ziekenhuis meer richting het centrum van het evenementenplein gericht kunnen worden. Daarnaast zullen de geluidsniveaus voortaan beter en strikter opgevolgd en gecontroleerd worden. Ten slotte zal de timing van de optredens gedetailleerd gecommuniceerd worden aan het ziekenhuis en wordt erop toegezien dat het verhoogd geluidsniveau in ieder geval vóór 23 uur een einde kent.

Ook de komende dagen zal er nog overleg plaatsvinden om eventuele andere aandachtspunten te bespreken. Op mobiliteitsvlak, een ander punt waarop met mogelijke hinder rekening werd gehouden, is alles tot nu toe wél probleemloos verlopen, laten de drie betrokken partijen nog weten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234