Woensdag 10/08/2022

NieuwsAbortus

‘Ook in Europa ligt abortus onder vuur’: Europarlementsleden willen recht op abortus in grondwet

Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli wil het recht op abortus in het Europese wetboek verankeren. Beeld EPA
Commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli wil het recht op abortus in het Europese wetboek verankeren.Beeld EPA

Het Europees Parlement dringt erop aan het recht op abortus op te nemen in het Handvest van de grondrechten, dat de fundamentele rechten en vrijheden van EU-burgers vastlegt. Het Parlement doet dat na de omstreden beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof om in de VS het federale recht op abortus te schrappen. ‘Ook in Europa ligt het recht op abortus onder vuur’, zegt Hilde Vautmans (Open VLD).

Redactie

Het Amerikaanse hooggerechtshof maakte op 24 juni komaf met het bijna 50 jaar oude federale recht op abortus in de Verenigde Staten. Daardoor zijn het nu de staten die beslissen over abortus, en op vele plaatsen is dat recht meteen fors of zelfs helemaal teruggedraaid.

“Veel Europeanen zouden deze gebeurtenissen kunnen opvatten als een Amerikaanse gelegenheid, maar in Europa ligt het recht op abortus wel degelijk onder vuur, ook in België”, zegt Hilde Vautmans. Ze keurde daarom donderdag de resolutie mee goed die vraagt om van het recht op veilige en legale abortus een Europees grondrecht te maken. Dat zou moeten gebeuren tijdens de herziening van de Europese Verdragen, waar het Parlement eerder al toe opgeroepen heeft. De resolutie werd goedgekeurd met 324 stemmen voor, 155 tegen en 38 onthoudingen.

De Europarlementsleden zijn bezorgd over een mogelijke sterke globale toename van de financiering van antigender- en anti-choice-organisaties, ook in Europa. Ze dringen er daarom bij alle EU-lidstaten op aan abortus uit het strafrecht te halen, in België gebeurde dat in 2018. Daarnaast willen ze alle mogelijke belemmeringen voor een veilige en legale abortus wegnemen en actief te bestrijden.

‘Het is aan ons om te vechten’

Open VLD startte op www.baasineigenbuik.be alvast met een petitie in België om dit waar te maken. “Onze moeders en grootmoeders hebben met hand en tand gevochten voor de verwerving van seksuele en reproductieve rechten. Nu is het aan ons om op te staan en te vechten voor haar, voor ons, voor hen. Europa moet het voortouw nemen en in actie schieten”, zegt Vautmans.

Het recht op abortus verschilt in Europa van lidstaat tot lidstaat. In België is het uit het Strafwetboek gehaald, maar zwangerschapsafbrekingen moeten in ons land wel aan voorwaarden voldoen. Zo moet een abortus gebeuren voor het einde van de twaalfde week na de bevruchting. In Malta bijvoorbeeld is abortus dan weer helemaal verboden. In Polen zijn de voorwaarden recent opnieuw strenger gemaakt, er moet sprake zijn van verkrachting of incest, of het leven van de moeder moet in gevaar zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234