NieuwsBuitenland
Onderzoeksbureau beschuldigt een van de rijkste mensen ter wereld van historische zwendel
In de lijst met rijkste mensen ter wereld schoot de Indiase industrieel Gautam Adani (60) pijlsnel omhoog. Maar nu beschuldigt de bekende Amerikaanse shortseller Hindenburg Research de magnaat in een rapport van de ‘grootste zwendel uit de bedrijfsgeschiedenis’.
Gautam Adani zag zijn fortuin het voorbije jaar pijlsnel stijgen. Zijn vermogen werd in september geschat op 146,8 miljard dollar, waardoor hij in de lijst met rijkste mensen ter wereld zelfs even over Amazon-baas Jeff Bezos wipte. Hij moest op dat moment alleen nog Tesla-baas Elon Musk laten voorgaan.
De Indiase industrieel is actief in verscheidene sectoren: van havens en steenkool tot data- en mediabedrijven en hernieuwbare energie. Onder meer de forse stijging van de prijs van steenkool heeft het voorbije jaar zijn fortuin doen aandikken. In 2022 alleen al groeide zijn fortuin aan met minstens 70 miljard dollar.
Shortselling
Nu neemt Hindenburg Research de magnaat echter in het vizier met een vernietigend rapport. Hindenburg is een berucht financieel onderzoeksbureau met focus op activistische short-selling. Zo'n shortsellers speculeren op de koersdaling van bedrijven waarvan ze vermoeden dat ze er slecht voorstaan. Eerder betichtte Hindenburg elektrische autobouwer Nikola van fraude, waarna topman Trevor Milton moest opstappen.
Het rapport van Hindenburg spreekt klare taal en beschuldigt Adani van de ‘grootste zwendel in de geschiedenis van het bedrijfsleven’. Volgens het onderzoeksbureau, dat zelf ook speculeert tegen Adani, is er al tientallen jaren sprake van “aandelenmanipulatie en boekhoudfraude”. Ze beschuldigen de groep ook van corruptie, misbruik van overheidsgeld, vreemde geldstromen, vervalste resultaten, ongepast gebruik van belastingparadijzen en een gebrek aan controle.
Hindenburg zegt dat aan het rapport een tweejarig onderzoek voorafging. Ze spraken met tientallen voormalige topmanagers, onderzochten duizenden documenten en gingen ter plaatse in een half dozijn landen. De beruchte shorter is ook van mening dat de schulden van het bedrijf te hoog zijn en dat de beurswaardering niet klopt. “Zelfs als je ons onderzoek negeert en enkel kijkt naar de financiële gegevens, is er voor de zeven belangrijkste onderdelen van het bedrijf een neerwaarts risico van 85 procent”, klinkt het fors.
In een reactie op het nieuws ging de aandelenkoers van verschillende Adani-bedrijven woensdag omlaag, waardoor meer dan 10 miljard euro aan beurswaarde in rook opging. De Adani Group laat weten dat het juridische acties plant tegen onderzoeksbureau Hindenburg.