Zaterdag 01/04/2023

Onderzoek: ruim 1.500 verdachten kochten vervolging af

Illustratiebeeld. Beeld Getty Images/iStockphoto
Illustratiebeeld.Beeld Getty Images/iStockphoto

Al 1.530 verdachten van misdrijven mochten hun vervolging afkopen in grotere dossiers sinds de afkoopwet in 2011 inging. Ze betaalden in totaal 1,085 miljard euro. Dat schrijven De Tijd, Knack en Le Soir na onderzoek met het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ.

Redactie en Belga

De deals zijn niet goed te controleren voor de buitenwereld. Liefst negen op de tien of 1.385 'verruimde minnelijke schikkingen' die het Openbaar Ministerie met verdachten sloot, bleven geheim. Nog vaker was het onbekend welk bedrag de verdachten betaalden om een blanco strafblad te behouden. Zelfs bekende strafdossiers kenden soms een abrupt einde omdat er is geschikt en het daar stil over bleef.

Een verruimde minnelijke schikking is sinds mei 2011 mogelijk in grotere dossiers waarin een onderzoeksrechter is aangesteld of het proces al is begonnen in eerste aanleg.

Hoewel schikkingen voor allerlei misdrijven mogelijk zijn, blijken veruit de meeste schikkingen te gebeuren in belastingfraudezaken, waaraan de fiscus al 407,5 miljoen euro verdiende. Ook blijkt dat bepaalde verdachten al meerdere strafzaken konden afkopen die opliepen tot in de miljoenen euro's.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234