NieuwsOnderwijs
Onderwijskoepels hekelen beleid onderwijsminister Ben Weyts: ‘Prioriteiten liggen volledig verkeerd’
De topmannen van de twee grootste onderwijskoepels, het GO! en Katholiek Onderwijs Vlaanderen, halen in een opiniestuk in De Standaard uit naar Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). ‘Zijn beleid mist alle urgentie om iets aan het lerarentekort te doen’, vinden ze.
Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!, en Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen pleiten voor een nooddecreet. De maatregelen die Weyts de afgelopen maanden nam, zijn voor hen “hoogst onvoldoende”. De minister legt de prioriteiten bovendien “volledig verkeerd”, klinkt het.
De twee doen zelf zes voorstellen om het probleem aan te pakken. Zo moet de lijst met knelpuntvakken uitgebreid worden. Leerkrachten zouden ook niet meer door één school vastbenoemd mogen worden, maar door een scholengroep of - bestuur, vinden ze.
Anciënniteit
Ook moet de anciënniteit voor zij-instromers volgens hen opgetrokken worden naar 20 jaar. “De meeste zij-instromers zijn veertigers en boeten financieel te veel in als ze voor het onderwijs kiezen”, schrijven de topmannen in De Standaard.
Maar volgens Weyts zijn de stappen die genomen zijn op vlak van anciënniteit niet klein te noemen. “Drie jaar geleden was er in het onderwijs nul anciënniteit voor nul vakken”, zei de minister op Radio 1. “Vandaag is er tien jaar anciënniteit voor twintig knelpuntvakken en twee ambten. Als je dat wegzet als een kleine stap…”
“Tien jaar geleden heeft men geprobeerd onmiddellijk anciënniteit te laten invoeren van twintig jaar”, aldus Weyts. “De Raad van State heeft dat afgeschoten. Toen is men de muur opgeknald. Willen we dat opnieuw? Ik denk het niet.”
Weyts voegde eraan toe dat de onderwijskoepels de eigen ruiten ingooien door te focussen op wat er fout loopt. “Kunnen we niet proberen om ook alle positieve stappen uit te lichten in plaats van constant te roepen dat de geleverde inspanningen niets betekenen?”, zei Weyts. “Zo ga je niemand wakker maken voor de fantastische job die het onderwijs wel is. Dus minder de eigen ruiten ingooien, dat is mijn pleidooi.”
Lees ook
Lerarentekort in Brussel met helft gestegen in half jaar tijd: ‘Op extra volk reken ik niet meer’