Maandag 20/03/2023

NieuwsOnderwijs

Onderwijs vraagt om dringende energiesteun

Directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (links) en Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO! (rechts) flankeren Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen (links) en Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO! (rechts) flankeren Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Na heel wat andere sectoren en organisaties vraagt ook het onderwijs de Vlaamse regering om in het licht van de fel stijgende energieprijzen met steunmaatregelen te komen. Dat doen verschillende actoren uit het onderwijs vandaag in een gemeenschappelijke verklaring.

Redactie en Belga

"Bovenop de structurele onderfinanciering nemen de energiefacturen een steeds grotere hap uit de werkingsbudgetten van scholen", klagen ze, waarna verschillende voorbeelden volgen, zoals dat van het PIVA in Antwerpen. Het provinciaal instituut ziet de energiekosten binnen het werkingsbudget toenemen van 19 procent in 2020-21 naar maar liefst 48 procent in 2022-23.

Een ander voorbeeld: het Sint-Agnesinstituut in Hoboken, met 720 leerlingen, betaalde in 2020 nog 75.000 euro voor energie (9 procent van de werkingsmiddelen). In 2021 liep dat bedrag op tot 88.000 euro (11 procent) en in 2022 dreigt er 130.000 euro te moeten worden neergeteld (17 procent).

Leerling de dupe

Doordat er nu noodgedwongen veel meer geld wordt uitgetrokken voor energie, dreigen heel wat waardevolle pedagogische initiatieven geschrapt te worden, waarschuwt directeur-generaal Lieven Boeve van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij wordt bijgetreden door Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO!, die er op wijst dat de leerling uiteindelijk de dupe is indien een school moet beknibbelen op didactisch materiaal.

"Scholen willen de kosten niet op ouders en leerlingen afwentelen en ze willen in elk geval prioriteit geven aan alles wat met kwaliteitsvol onderwijs te maken heeft. Ze zullen dus eerder geneigd zijn om geplande, duurzame investeringen op de lange baan te schuiven", reageert ook de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). "Net zoals voor bedrijven en gezinnen moeten er ook voor schoolbesturen maatregelen komen", zegt de organisatie.

Indexering werkingsmiddelen

Om te vermijden dat scholen financieel aan de grond komen te zitten, moet er een volledige indexering van de werkingsmiddelen in het secundair onderwijs komen in plaats van de huidige 60 procent, klinkt het. Daarnaast pleiten de onderwijsverstrekkers voor een verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent en vragen ze een compensatie voor energie- en grondstofintensieve opleidingen. En moet er opnieuw bijkomend worden gestookt door bijvoorbeeld een verstrenging van de coronamaatregelen, dan moet ook dat volgens het onderwijs gepaard gaan met een passende compensatie.

Lees ook

‘Zonder koeling hebben we een zwembad in plaats van een skipiste’: vijf sectoren over hun dure energiewinter

De verklaring gaat uit van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het Gemeenschapsonderwijs GO!, de OVSG, het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) en het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234