Maandag 27/06/2022

Belangrijk nieuwsOorlog in Oekraïne

Ondanks vrees voor escalatie: Poetin beschuldigt westen conflict op te poken, maar verklaart Oekraïne niet de oorlog

Russisch president Vladimir Poetin samen met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de tribune op het Rode Plein in Moskou. Beeld via REUTERS
Russisch president Vladimir Poetin samen met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog op de tribune op het Rode Plein in Moskou.Beeld via REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn toespraak tijdens de viering van de overwinning op nazi-Duitsland de inval in Oekraïne verdedigd. Volgens Poetin was het Westen een invasie van Rusland aan het voorbereiden. Een formele oorlogsverklaring aan Oekraïne of een mobilisatie van de bevolking kwam er niet. Opvallend genoeg werd heel het luchtshow-gedeelte van de parade afgelast.

RedactieBelga en ANP

Volgens de Russische president was de “speciale militaire operatie” in Oekraïne - de officiële bewoordingen van het Kremlin over de invasie - een noodzakelijke en “tijdige” maatregel. Rusland zag zich immers genoodzaakt in te grijpen, klonk het.

Poetin stelde dat het westen niet naar Rusland wou luisteren en andere plannen had. Volgens hem waren er voorbereidingen aan de gang voor “strafoperaties” in de oostelijke Oekraïense regio Donbas en een “invasie in onze historische grondgebieden, de Krim inbegrepen”. “Kiev kondigde de mogelijke aankoop van kernwapens aan en het NAVO-blok begon actieve militaire kolonisatie van gebieden die tot ons behoren. Daardoor was een voor ons absoluut onaanvaardbare bedreiging geschapen, direct aan onze grenzen”, beklemtoonde hij.

De Russische invasie in Oekraïne was volgens Poetin dan ook gerechtvaardigd. Hij sprak van een preventief antwoord op de agressie. “Dit was een geforceerde, tijdige en de enige correcte beslissing, een beslissing van een soeverein, sterk en onafhankelijk land”, zei hij.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

‘Geen plek voor nazi’s’

Poetin trok in zijn korte speech van 11 minuten parallellen tussen de strijd van de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland en de huidige strijd in Oekraïne “tegen agressors”. Hij zei dat de Russische strijdkrachten in Oekraïne laten zien dat “er geen plek is voor beulen, bestraffers en nazi’s”. Tegen Russische soldaten in Oekraïne zei hij: “Vandaag verdedigen jullie waar jullie vaders, grootvaders en overgrootvaders voor gevochten hebben.”

De Russische soldaten vechten in Oekraïne dan ook voor “onze mensen in de Donbas, voor de veiligheid en de toekomst van ons vaderland, zodat niemand de lessen van de Tweede Wereldoorlog vergeet”, klonk het. Hij benadrukte ook dat er alles aan moet worden gedaan opdat “de horror van een nieuwe globale oorlog zich niet herhaalt”.

De minuut stilte voor de 27 miljoen Sovjet-slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog was dit jaar ook bedoeld voor omgekomen Russische soldaten in Oekraïne, zei Poetin. “We buigen onze hoofden voor onze strijdmakkers, die een dappere dood stierven in een rechtvaardige strijd. In de strijd voor Rusland.”

Geen oorlogsverklaring

In het Westen werd voorafgaand aan de speech gespeculeerd dat de president Oekraïne officieel de oorlog zou verklaren, maar dat heeft hij dus niet gedaan. Ook een (gedeeltelijke) overwinning uitroepen of zich uitlaten over het verdere verloop van het conflict vermeed Poetin, net als enige verwijzing naar de gebieden die Rusland al veroverd heeft, zoals Marioepol. Poetin zei dat het belangrijk is om tegen het nazisme te blijven strijden, maar dat het ook van belang is “om alles te doen om de verschrikkingen van een wereldoorlog te voorkomen”.

Vlak voor de 11 minuten durende toespraak inspecteerde onder anderen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe de troepen die deelnemen aan de militaire parade. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de Russische slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Na de toespraak van Poetin werd het volkslied van Rusland gespeeld en begonnen de militairen aan de jaarlijkse parade.

Rusland beweert al sinds het begin van de oorlog dat het Oekraïne op 24 februari is binnengevallen om het land te “demilitariseren” en “denazificeren”. De Russen annexeerden in 2014 de Krim van Oekraïne.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Geen luchtshow

Opvallend was dat de luchtshow van de militaire parade in Moskou niet doorging. Volgens de Russische autoriteiten was het weer daarvoor niet goed genoeg. Het was in Moskou vanmorgen lichtbewolkt met windkracht 2 en er werden slechts kleine buien verwacht, maar meestal veel zonneschijn. Het is niet duidelijk welke weersomstandigheden nodig waren om de luchtshow wel te laten doorgaan.

Aan de show zouden 77 vliegtuigen en helikopters deelnemen, inclusief het zogenaamde ‘Doomsday’-vliegtuig dat door de Russische leger- en regeringstop als hoofdkwartier wordt gebruikt in het geval van een nucleair wereldconflict.

Volgens mediaberichten zouden verschillende toestellen samen in een ‘Z’-formatie vliegen. De letter ‘Z’ is een symbool geworden van steun aan de Russische troepen tijdens de oorlog in Oekraïne. De letter staat op veel militaire voertuigen geschilderd en verschijnt geregeld in het Russische straatbeeld.

De parade op het Rode Plein kon wel plaatshebben met 11.000 militairen en meer dan honderd militaire voertuigen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234