NieuwsAustralië
Omstreden kardinaal Pell krijgt geen staatsbegrafenis in Australië
De in Rome overleden kardinaal George Pell krijgt geen staatsbegrafenis in zijn thuisland Australië. De minister-president van deelstaat Victoria, Daniel Andrews, heeft die mogelijkheid uitdrukkelijk uitgesloten.
Pell was ooit de nummer drie van het Vaticaan. In 2019 werd hij echter veroordeeld tot zes jaar cel wegens seksueel misbruik van twee tienerjongens in 1996. Hij zat meer dan een jaar in de cel, maar werd uiteindelijk verrassend vrijgesproken door het Australische Hooggerechtshof in 2020.
Andrews zei dat er volgens hem “niets pijnlijkers” zou zijn voor slachtoffers van seksueel misbruik dan een staatsbegrafenis voor Pell. De politicus betuigde wel zijn medeleven met de familie, collega's en vrienden van de geestelijke.
Ook in New South Wales, een andere deelstaat waar Pell actief was, wordt een staatsbegrafenis uitgesloten, aldus het Australische persbureau ‘AAP’.
Pell, die 81 jaar werd, zal in de komende dagen van Rome naar Australië worden overgebracht. Er zal een uitvaartplechtigheid plaatsvinden in de St. Mary kathedraal van Sydney. Daarna wordt de kardinaal bijgezet in de crypte van de kerk.
Slachtofferregeling en doofpotcultuur
Pell kreeg bekendheid midden jaren negentig, eerst als aartsbisschop van Melbourne en daarna als aartsbisschop van Sydney in 2001. In die periode kwam de Kerk steeds meer onder vuur te liggen vanwege het beschermen van priesters en ander kerkelijk personeel dat seksuele misdrijven had gepleegd. Ook was er forse kritiek op de gebrekkige bescherming voor slachtoffers van dat misbruik.
De toenmalige aartsbisschop was er trots op een van ‘s werelds eerste regelingen te hebben opgezet om slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen in Melbourne schadeloos te stellen.
Critici vertelden later echter aan een door de regering aangestelde onderzoekscommissie dat het plan van Pell juist bedoeld was om slachtoffers te overtuigen geen juridische stappen te ondernemen.
In het uitgebreide onderzoek bleek dat de Kerk en andere instellingen faalden om kinderen te beschermen, door een cultuur van geheimhouding en doofpotten. Ook bleek dat Pell op de hoogte was geweest van seksueel misbruik door minstens twee priesters in de jaren zeventig en tachtig en desondanks geen stappen had ondernomen om ze uit hun functie te ontheffen.