Vrijdag 03/02/2023

NieuwsBrussel

Omstreden beschuldigdenbox is aangepast en klaar voor proces aanslagen Brussel

De nieuwe box is klaar sinds 14 november en werd woensdag voorgesteld aan de pers. Beeld BELGA
De nieuwe box is klaar sinds 14 november en werd woensdag voorgesteld aan de pers.Beeld BELGA

De nieuwe beschuldigdenbox waar negen beschuldigden voor het proces naar de aanslagen in Zaventem en Brussel moeten plaatsnemen, is klaar. Nadat de voorzitster van het hof van assisen in september een arrest had uitgesproken om de box aan te passen, is die van de grond af heropgebouwd.

Redactie

Het megaproces over de aanslagen had op 10 oktober in het Justitia-gebouw in Haren van start moeten gaan, met de samenstelling van de jury. Voor de beschuldigden waren in de assisenzaal negen individuele glazen boxen gebouwd, maar op de preliminaire zitting van 12 september had de verdediging opgeworpen dat die box de rechten van verdediging schond.

In een arrest van 16 september gaf het assisenhof de verdediging gelijk, en beval die dat de box moest afgebroken worden en vervangen moest worden door één grote box, waarin plaats was voor alle beschuldigden. Het hof gaf als voorbeeld de beschuldigdenbox die gebruikt was op het Franse assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Lees ook

Glazen kooi verhit gemoederen op eerste dag proces aanslagen 22 maart: ‘Waren het dieren, Gaia stond hier al’

De nieuwe box lijkt inderdaad sterk op die box. In plaats van negen individuele boxen staat er nu één grote box. De beschuldigden zullen moeten plaatsnemen achter drie grote glasplaten, met twee grote uitsparingen, in plaats van achter één volle glasplaat. De onderste uitsparing moet hen in staat stellen om met hun advocaten te overleggen, de bovenste om het woord te nemen zonder dat hun gezicht belemmerd is, zegt Luc Hennart, de woordvoerder van het assisenhof.

Volgens Hennart is alleen de vloer behouden van de vorige boxen. Het is zijn “persoonlijke overtuiging” dat het proces nu op 5 december effectief van start kan gaan, met bijna twee maanden uitstel. Op 30 november wordt de jury wel eerst nog samengesteld.

De individuele glazen boxen. Beeld BELGA
De individuele glazen boxen.Beeld BELGA

“De box stemt overeen met wat er in het arrest van de voorzitter staat”, zegt Hennart. “Ik ben persoonlijk ervan overtuigd dat er geen discussie meer zal zijn. Maar als de verdediging of het openbaar ministerie niet akkoord gaan, zullen ze hun argumenten moeten uiteenzetten. Als er dan discussie blijft bestaan, zal de voorzitter een beslissing nemen.”

Hennart zegt dat de Nederlands- en Franstalige balies kwamen kijken naar de nieuwe box. “Het leek toch dat ze tevreden waren”, zei hij. De afbraak en de heropbouw van de boxen zouden zo’n 235.000 euro kosten, bleek eerder al.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234