NieuwsEnergie
Olie weer goedkoper, maar gasprijzen blijven stijgen
De Europese gasprijzen gaan deze ochtend verder de hoogte in. De vrees voor het wegvallen van de bevoorrading via de belangrijke pijpleiding Nord Stream speelt de markten parten. Olie is dan weer goedkoper geworden
Op de Nederlandse termijnmarkt schommelde de prijs van aardgas voor levering in september vanochtend rond de 270 euro per megawattuur (met een piek van bijna 276 euro om 8.16 uur). Dat is ruim 10 procent meer dan vrijdag, toen de Europese referentie de handel met een nieuwe recordstand afsloot (244,55 euro per megawattuur).
Volgende week woensdag staat een onderhoud van Nord Stream 1 op de agenda, waardoor de gaspijpleiding tussen Rusland en Europa drie dagen buiten gebruik zal zijn. De vrees bestaat dat de leiding langer dan aangekondigd stil zou liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.
Gazprom pompt al wekenlang maar zowat 20 procent van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.
Olie
Olie is vanmorgen dan weer goedkoper geworden. Een vat van de Noordzeesoort Brent kostte 95,55 dollar, 1,17 euro dollar minder dan vrijdag. De prijs van de Amerikaanse soort WTI nam met 1,25 dollar af tot 89,52 dollar per vat.
Lees ook
Gasvoorraad in België voor meer dan 80 procent gevuld, toch komen we daar amper 12 winterdagen mee toe
‘Dat is waanzin. Een schande. We moeten ze duidelijk maken dat zoiets niet kan’: energiecrisis maakt de Noren stinkend rijk
Volgens marktwaarnemers blijven de olieprijzen onder meer dalen door het vooruitzicht op een mogelijk hogere Iraanse uitvoer van olie. Amerikaans president Joe Biden telefoneerde afgelopen weekend met regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in een nieuwe poging om de atoomdeal met Iran nieuw leven in te blazen.
De olieprijzen zijn hun winsten sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne weer kwijtgespeeld. Recessievrees drukt de stemming op de markten: een economische teruggang zou betekenen dat de vraag naar olie daalt.