Donderdag 07/07/2022

NieuwsEconomie

Oekraïne-oorlog doet Europese Commissie groeiprognoses naar beneden herzien, ook in België

Illustratiebeeld. Beeld AFP
Illustratiebeeld.Beeld AFP

De oorlog in Oekraïne weegt op de Europese economie. In haar nieuwe economische vooruitzichten gaat de Commissie nu uit van een groei van de economie in de eurozone van 2,7 procent in 2022, terwijl ze in februari nog een groei van 4,0 procent voorspelde.

Redactie

Voor de Russische inval in Oekraïne ging de Commissie nog uit van een robuust herstel van de economie na twee lange coronajaren. Maar sinds 24 februari staat de eurozone, en bij uitbreiding heel de Europese Unie, voor nieuwe uitdagingen.

Door de oorlog staan de consumptieprijzen verder onder druk, zijn de toeleveringsketens opnieuw verstoord geraakt en heeft het algemene vertrouwen in de economie een deuk gekregen. Daarom moet de Commissie haar groeiprognoses naar beneden bijstellen.

In 2022 zou de economie van de eurozone nog met 2,7 procent groeien, terwijl de Commissie in februari nog van een groei van 4,0 procent uitging. Ook in de hele Europese Unie groeit de economie dit jaar naar verwachting met 2,7 procent.

Ook in België

De Belgische economische groei vertraagt mee. Van een voorspelde toename van 2,2 procent in februari naar 2,0 procent vandaag. Ons land zit daarmee dus onder het gemiddelde van de eurozone. Van de buurlanden mogen Nederland (+3,3%) en Frankrijk (+3,1%) zich aan de beste prognoses verwachten, in Duitsland (+1,6%) valt de motor bijna stil. Luxemburg zit tussenin (+2,2%).

In 2023 zou de Belgische economie met 1,8 procent groeien, verwacht de Commissie. Voor zowel de eurozone als de hele EU verwacht ze een groei van 2,3 procent. Maar die groei kan verder onder druk komen te staan, luidt de analyse in het Berlaymontgebouw. Er zijn de onmiddellijke risico’s van verdere verstoringen van de energiebevoorrading, bijkomende problemen in de toeleveringsketens en voorthollende prijsstijgingen. Bovendien is het moeilijk te voorspellen wat precies de gevolgen zullen zijn van de economische ontkoppeling van de Europese Unie en Rusland. Bij de Commissie wordt rekening gehouden met een dreigende stagflatie.

De inflatie bereikt alleszins recordniveaus. In april stegen de prijzen in de eurozone met gemiddeld 7,5 procent tegenover april 2021, het hoogste niveau sinds de vorming van de monetaire unie dertig jaar geleden. Voor heel 2022 verwacht de Commissie dat de prijzen met 6,1 procent zullen stijgen. Dat is een forse herziening: in februari werd nog een inflatiegraad van 3,5 procent voorspeld. De Commissie denkt dat de prijsstijgingen in het lopende tweede kwartaal hun hoogste niveau (+6,9%) zullen bereiken. In 2023 zou de inflatie zakken naar 2,7 procent.

België zit in het Europese koppeloton: de gemiddelde inflatie bedraagt in ons land 7,8 procent in 2022 - om in 2023 terug te vallen tot 1,9 procent. Dit jaar laten enkel de Baltische staten en Slovakije scherpere prijsstijgingen optekenen. De kerninflatie in België wordt dit jaar op 3,8 procent ingeschat.

Zoals altijd heeft de Commissie ook naar overheidsfinanciën van de lidstaten gekeken. Door de maatregelen om de impact van de energieprijzen te verzachten en door de automatische indexering van de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen, verwacht ze voor België een begrotingstekort van -5,0 procent dit jaar. Het terugschroeven van de energie- én de coronamaatregelen zou in 2023 tot een afname van het tekort tot -4,4 procent moeten leiden.

Wat de Belgische schuldgraad betreft, verwacht de Commissie dat die dit jaar 107,5 procent bedraagt en volgend jaar stabiel blijft op 107,6 procent.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234