NieuwsCoronavirus
Noord-Korea bestrijdt Covid-19 met thee en zout water
Noord-Korea worstelt met een uitbraak van het coronavirus en grijpt daarbij naar wel heel opvallende remedies. De staatsmedia bevelen de bevolking onder andere warme dranken en zout water aan om de symptomen te bestrijden, zo schrijft de BBC.
Tot ruim een week geleden hielden de autoriteiten vol dat het geïsoleerde land gevrijwaard was gebleven van de coronapandemie. Toen het virus uiteindelijk dan toch opdook, kondigde staatsleider Kim Jong-un meteen een lockdown aan. Ook werd het leger ingezet om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden.
Officiële coronacijfers zijn er niet, maar het Noord-Koreaanse staatspersbureau maakte vorige week wel bekend dat sinds april 820.000 Noord-Koreanen “koorts” hebben gekregen. Er zouden ook al 42 mensen overleden zijn.
Het land sloot begin 2020 zijn grenzen om zich tegen de pandemie te beschermen, en heeft sindsdien alle medische hulp van buitenaf afgewezen. Vorig jaar werden nog drie miljoen in China geproduceerde vaccinatiedoses geweigerd, die waren aangeboden in het kader van het internationale VN-vaccinatieprogramma Covax.
Lees ook
Waarom geeft Noord-Korea nu wel toe dat het coronavirus rondwaart? ‘Dit is een vraag om hulp’
‘Het ziet er echt slecht uit’: Noord-Korea op de rand van catastrofale corona-uitbraak, vrezen experts
Daardoor moet het land nu afrekenen met een grote uitbraak van het virus onder een niet-gevaccineerde bevolking, zonder toegang tot effectieve antivirale geneesmiddelen.
Thee en zout water
De staatsmedia bevelen zieke burgers nu traditionele middelen aan om de “koorts” te behandelen. Wie niet ernstig ziek is, krijgt van de regeringskrant Rodong Simnun de raad gember- of kamperfoeliethee of een warme drank van wilgenbladen te drinken.
Staatsmedia interviewden ook een echtpaar dat aanraadt te gorgelen met zout water. Duizenden tonnen zout zijn intussen naar Pyongyang gestuurd om een antisepticum te maken, aldus het staatspersbureau. Hoewel deze middelen bepaalde symptomen kunnen verzachten, kunnen ze covidpatiënten uiteraard niet genezen.
Tot slot heeft de staatstelevisie pijnstillers zoals ibuprofen aanbevolen, net als antibiotica. Antibiotica zijn echter bedoeld voor bacteriële infecties en niet voor virussen. Bij overmatig gebruik kunnen ze leiden tot resistente bacteriën.
De gezondheidszorg in Noord-Korea is in principe gratis, maar het systeem staat onder druk omdat de economie de jongste jaren gekrompen is als gevolg van sancties en extreme weersomstandigheden. Het sluiten van de grenzen heeft de problemen alleen maar vergroot. Vooral buiten hoofdstad Pyongyang zou de gezondheidszorg te kampen hebben met een tekort aan personeel, geneesmiddelen en materiaal.