Maandag 27/03/2023

NieuwsVakbonden

Nieuwe nationale vakbondsbetoging op 15 december: ‘Loonakkoord van de regering is pleistertje op gapende wonde’

Op 9 november was er ook al een nationale vakbondsbetoging. Beeld Klaas De Scheirder
Op 9 november was er ook al een nationale vakbondsbetoging.Beeld Klaas De Scheirder

De vakbonden blazen op 15 december verzamelen in Brussel voor een nieuwe nationale betoging. Dat melden de christelijke vakbond ACV en de socialistische ABVV.

Belga

De beslissing om opnieuw de straat op te trekken, valt daags nadat de federale regering een verzoeningsvoorstel afklopte om de loononderhandelingen tussen bonden en werkgevers vlot te trekken. Maar dat voorstel vindt geen genade bij het ABVV.

Waarom een betoging?

“Het verzoeningsvoorstel van de regering, met 0 procent loonmarge en een cheque van maximaal 750 euro, voldoet niet. Het is een pleistertje op een gapende wonde”, zegt de vakbond via Twitter. “Op 15 december komen we in gemeenschappelijk vakbondsfront op straat voor een nationale betoging in Brussel.”

Ook het ACV besliste dinsdag na meermaals overleg om in gemeenschappelijk vakbondsfront actie te voeren op 15 december, aldus de woordvoerder. De actie is voor het ACV heel belangrijk gezien de Europese top op hetzelfde moment plaatsvindt in Brussel. ACV wil met de actie doorduwen voor een prijsplafond. “Energie blijft een grote bekommernis voor onze leden.”

De groene vakbond hekelt bovendien dat de regering een loonsverhoging weigert. “Als doekje voor het bloeden komt er een energiepremie. Ook bij vorige IPA-ronde werd bepaald dat werknemers in bedrijven die het goed deden tijdens de coronapandemie, een cheque van maximaal 500 euro konden krijgen. Uiteindelijk kreeg amper de helft van de werknemers in de privésector, een coronapremie van slechts gemiddeld 280 euro. De criteria voor de toekenning van de energiepremie zijn nu nog een pak strenger. “ De vakbond voert onder meer aan dat de premie eenmalig is, maar dat een structurele verbetering nodig is.

verdere stakingen mogelijk

Het blijft ook niet bij het protest op 15 december. De komende maanden volgen nog acties voor de koopkracht, aldus het ACV. De vakbond dekt die acties tot eind maart zodat de leden kunnen deelnemen.

“15 december, maar ook in januari en februari en zo lang als nodig. We blijven zeggen dat elke maand meer dagen telt dan wat het loon van vele werknemers en werkneemsters kan dekken. Een prijsplafond voor gas is nu noodzakelijk”, tweet Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de ACV.

Op 9 november was er een nationale actie- en stakingsdag. ACV en ABVV pleitten toen voor een prijsplafond voor gas en elektriciteit en tegen de loonnormwet. De liberale ACLVB riep niet op tot staken, maar liet de keuze om te staken over aan zijn leden. Vervolgens maakte ABVV vorige week duidelijk dat een nieuwe actie zou volgen in de week van 12 december.

Volgens het verzoeningsvoorstel van de federale regering blijft de loonnorm of ruimte voor opslag bovenop de index op 0. Bedrijven die het goed doen kunnen wel een premie van maximaal 500 euro toekennen aan hun werknemers, op voorwaarde dat daar een sectoraal akkoord voor wordt gesloten. Er wordt ook een ontsnappingsclausule voorzien voor ondernemingen die die financiële ruimte niet hebben. Bedrijven met uitzonderlijk hoge winsten kunnen tot 750 euro gaan.

Lees ook

Consumptiecheque tot 750 euro is belangrijk succesje voor Vivaldi: ‘Het is een compromis à la belge’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234