NieuwsBuitenland
Nieuwe extreemrechtse regering Israël maakt van nieuwe nederzettingen op Westelijke Jordaanoever prioriteit
De nieuwe rechts-religieuze regering in Israël heeft plannen om nog meer Israëlische nederzettingen te vestigen in het gebied waar de Palestijnen in de toekomst een staat willen stichten. ‘Het Joodse volk heeft een exclusief en onherroepelijk recht op alle delen van het land Israël’, zo valt te lezen in de richtlijnen van de kersverse regering van premier Benjamin Netanyahu. Buurland Jordanië waarschuwt voor een ‘confrontatie’.
“De overheid zal nederzettingen ontwikkelen en promoten in alle delen van Israël - in Galilea, de Negevwoestijn, de Golanhoogten, Juda en Samaria (Westelijke Jordaanoever)”, aldus de verklaring.
De Palestijnen willen hun eigen staat oprichten in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Maar in het gebied wonen nu meer dan 600.000 Israëlische kolonisten in meer dan 200 nederzettingen.
De nieuwe Israëlische coalitie, de meeste rechtse die het land ooit heeft gekend met onder meer de Religieuze Zionismepartij (RZP) die fel tegenstander van een Palestijnse staat, heeft haar steun aan de kolonisten al beloofd. Tientallen nederzetten die nu nog illegaal zijn, zouden worden geregulariseerd. RZP wordt in de nieuwe coalitie belast met het beheer van de bezette Westelijke Jordaanoever en spreekt over “de ontwikkeling van het nederzettingenbedrijf”.
Morgen wordt de regering ingezworen. Vandaag maakte Likoed, de partij van Netanyahu, bekend dat de premier Yoav Galant, een van zijn naaste aanhangers binnen de partij, heeft aangeduid als de nieuwe minister van Defensie.
‘Confrontatie’
De Jordaanse koning Abdullah heeft de nieuwe Israëlische regering alvast gewaarschuwd niet van beleid te veranderen in de Palestijnse gebieden. Hij zegt tegen CNN dat Jordanië klaar is voor een “confrontatie” als Israël toch besluit om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden.
Abdullah hoopt dat het niet nodig is, maar zegt dat Jordanië voorbereid is als Netanyahu “de rode lijn” overgaat. Een groot deel van de Jordaanse bevolking is van Palestijnse afkomst.
Woensdag hebben ook ongeveer honderd voormalige Israëlische ambassadeurs een open brief naar Netanyahu gestuurd, volgens een journalist van Walla News. Zij maken zich zorgen over het beleid van de nieuwe regering en denken dat nieuwe nederzettingen de buitenlandse betrekkingen zouden kunnen schaden.