NieuwsApenpokken
Negende geval van apenpokken vastgesteld in België
In België zijn al negen gevallen van besmettingen met het apenpokkenvirus vastgesteld. Dat meldt de RTBF vandaag en wordt aan Belga bevestigd door viroloog Marc Van Ranst.
De allereerste gevallen in ons land waren terug te leiden naar Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen, dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Het virus verspreidt zich via nauwe contacten tussen mensen.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits meldde woensdag in het parlement dat het aantal mensen dat besmet is met het apenpokkenvirus twee keer per week - op woensdag en vrijdag - gecommuniceerd zal worden.
Het is redelijk ongewoon dat er in Europa apenpokken voorkomen. De allereerste besmetting bij de mens werd ontdekt in 1970 in de Democratische Republiek Congo. Wetenschappers kennen het virus al langer. In 1958 was er een uitbraak bij apen in een labo in Denemarken.
Symptomen
Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangere vrouwen.
Mensen met symptomen worden gevraagd meteen naar de spoeddienst te gaan, aangezien de meeste huisartsen niet over het juiste materiaal beschikken om een test af te nemen.