Maandag 27/03/2023

NieuwsNederland

Nederlandse coronascepticus Willem Engel in beroep na veroordeling voor opruiing

Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam.  Beeld ANP
Willem Engel in de rechtbank van Rotterdam.Beeld ANP

De Nederlandse coronascepticus Willem Engel gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Rotterdam die hem vanmorgen veroordeelde voor opruiing. De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid sprak na afloop van de uitspraak van ‘een politiek gekleurd vonnis’.

Hessel von Piekartz

Voor vijf feiten op de tenlastelegging werd Engel vrijgesproken, daar is hij tevreden mee. “Het was eigenlijk precies zoals ik had verwacht”, zegt hij. “Er moest iets uitkomen, want anders zou het Openbaar Ministerie te veel schade oplopen.”

De straf is daarmee fors lager dan de 180 uur werkstraf en de voorwaardelijke celstraf van drie maanden die het Nederlandse Openbaar Ministerie had geëist.

Wel werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand omdat hij in een tweet had opgeroepen om te demonstreren in Den Haag tegen het Nederlandse coronabeleid, hoewel demonstraties toen verboden waren.

“Technisch gezien klopt het niet”, zegt Engel over de enige veroordeling. “We hebben niet opgeroepen tot deelname aan een verboden demonstratie, maar voor een demonstratie tegen het verbod”, aldus Engel.

Verzorgingstehuis bellen

Engel moest zich voor de rechter verantwoorden voor meerdere berichten die hij in coronatijd op sociale media deelde. Zo deed hij onder meer een oproep om een verzorgingstehuis in lockdown te bellen en riep hij op om medewerkers van prikbussen te fotograferen. Ook spoorde hij volgers aan om te gaan ‘koffiedrinken’ bij het huis van de Nijmeegse burgemeester en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.

De rechter noemt het “vervelend en irritant” dat mensen na de oproep foto’s maakten van GGD-medewerkers, maar van een “strafbaar feit is geen sprake”. Tevens vindt de rechter dat de oproep om het verzorgingshuis te bellen “over een morele grens gaat” en “iets lelijks heeft” maar wordt de strafrechtelijke grens ook daar niet overschreden.

Het Nederlandse parket startte een onderzoek naar Engels uitspraken nadat eind 2021 ruim 22.000 mensen een gezamenlijke aangifte hadden gedaan. De voorman van Viruswaarheid werd op 16 maart vorig jaar opgepakt. Hij zat twee weken in voorarrest, waarna hij werd vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij geen berichten op sociale media zou plaatsen.

Al snel na zijn vrijlating gaf Engel een interview aan YouTube-kanaal Café Weltschmerz en werd hij opnieuw gearresteerd. Hij zat nog enkele dagen vast.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234