Dinsdag 29/11/2022

NieuwsEconomie

Nationale Bank voorspelt milde recessie, IMF somber over wereldeconomie

Vooral kleinere ondernemingen zullen het moeilijk hebben om de stijgende kosten door te rekenen. Beeld ANP
Vooral kleinere ondernemingen zullen het moeilijk hebben om de stijgende kosten door te rekenen.Beeld ANP

De Belgische economie lijkt in de tweede helft van dit jaar en mogelijk nog begin volgend jaar in een korte recessie van beperkte omvang te belanden. Dat concludeert de Nationale Bank van België uit een bevraging die ze samen met de werkgeversorganisaties eind vorige maand uitvoerde bij ruim 4.500 ondernemingen en zelfstandigen. Ook het IMF zegt opnieuw somberder gestemd te zijn over de wereldeconomie.

Redactie en Belga

Veel ondernemingen zien zich genoodzaakt om hun productie terug te schroeven nu hun winstgevendheid onder druk staat. Als gevolg van de stijgende energieprijzen en snelle loonindexering stijgen de kosten voor de ondernemingen fors, wat de economische bedrijvigheid doet afnemen. Het negatieve effect op de groei zou al in september zichtbaar zijn en in het slotkwartaal van dit jaar intensifiëren, waarna een herstel zou volgen in de loop van 2023.

We spreken van een recessie vanaf twee kwartalen van negatieve economische groei.

De respondenten verwachten dat de kostenstijgingen en de inflatiedruk op korte termijn zullen aanhouden. De kostenstijgingen rekenen ze evenwel niet volledig door in de prijzen. De indicatoren voor het ondernemersvertrouwen zijn in deze enquête aanzienlijk somberder geworden.

“Het zijn vooral de kleine ondernemingen die de kostenstijgingen veel minder makkelijk kunnen doorrekenen dan de grote”, zegt Geert Langenus, macro-econoom bij de Nationale Bank. “De impact van de kostencrisis verschilt ook duidelijk naargelang de industrie.” De zwaarst getroffen sectoren zijn de landbouw, de horeca, de detailhandel (in het bijzonder de voedingswinkels) en de verwerkende nijverheid.

De respondenten geven voorts aan dat ze hun investeringsplannen in de komende twee jaar fors zullen terugschroeven. Kleine ondernemingen zouden daar meer geneigd toe zijn. De huidige economische situatie zou ook wegen op de werkgelegenheid, maar in beperktere mate dan op de investeringen.

De schok voor de arbeidsmarkt zou overigens deels opgevangen kunnen worden door een beroep te doen op de tijdelijke werkloosheid. Vier op de tien bevraagde ondernemingen verwacht dit mechanisme in de komende zes maanden te gebruiken voor een deel van de werknemers.

Langenus merkt wel op dat resultaten van dergelijke enquêtes de werkelijke macro-economische impact soms overschatten.

Ook wereldeconomie in recessie

Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is opnieuw somberder gestemd over de wereldeconomie. Topvrouw Kristalina Georgieva riep donderdag landen en instellingen op om snel en gezamenlijk in actie te treden om de economie te stabiliseren.

Georgieva kondigde aan dat het IMF zijn groeiverwachtingen dinsdag opnieuw neerwaarts zal bijstellen. “We hebben onze groeiprognoses al drie keer verlaagd, tot slechts 3,2 procent voor 2022 en 2,9 procent voor 2023”, zo zei de IMF-topvrouw.

Ze wees onder meer op de gevolgen van de oplopende rente en hoge inflatie. Dat laatste kan niet los gezien worden van de oorlog in Oekraïne, de vele sancties die zijn ingesteld tegen Rusland en de onzekerheid over gasleveringen uit dat land.

Het gevolg is dat het risico op een recessie overal flink is toegenomen. “We schatten dat landen die goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldeconomie dit of volgend jaar te maken zullen krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp”, aldus Georgieva.

Georgieva ziet sinds de coronapandemie een opeenvolging van economische schokken. De pandemie leidde “een fundamentele bocht voor de wereldeconomie” in, aldus de Bulgaarse. Daarbij gingen we van “een wereld die relatief voorspelbaar” was naar een wereld gekenmerkt door “schokken en een grotere onzekerheid”.

Het IMF en ook de Wereldbank houden volgende week hun jaarvergaderingen in Washington.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234