Woensdag 08/02/2023

OverzichtStaking

Nationale actiedag bij onder meer openbaar vervoer en VRT: hier is er vandaag hinder

Illustratiebeeld. Beeld Klaas De Scheirder
Illustratiebeeld.Beeld Klaas De Scheirder

Vandaag wordt er in heel het land een nationale actiedag georganiseerd bij tal van overheidsdiensten, zowel federaal, gewestelijk als regionaal. De actiedag is gericht tegen de ‘algemene malaise’ in de sector en zal heel wat hinder veroorzaken: van verstoringen bij treinen, bussen en trams tot verkorte nieuwsuitzendingen bij de VRT. Hier kunt hinder verwachten:

Redactie

De bonden komen dinsdag 31 mei op voor “meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector en meer respect voor de overheidspensioenen”. De grootste hinder wordt verwacht bij het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

NMBS

Van maandag 30 mei om 22 uur tot en met dinsdag 31 mei zal het treinverkeer ernstig verstoord zijn, meldt de NMBS. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, is een alternatieve treindienst uitgewerkt, op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken. Dat betekent dat in totaal een kwart van de treinen rijdt. Van de IC-treinen tussen de grote steden rijdt één trein op de drie. Daarnaast rijdt één op de vijf voorstedelijke S-treinen en L-treinen. De meeste P-treinen, die enkel rijden tijdens de ochtend- en avondspits, rijden niet.

In de provincies Luik, Luxemburg en Namen rijdt geen enkele trein. Dat komt doordat er in die regio onvoldoende personeel beschikbaar is in de seinhuizen van spoornetbeheerder Infrabel. Dat betekent ook dat de IC-treinen die die provincies doorkruisen, zullen worden beperkt. De IC-trein Oostende-Eupen bijvoorbeeld rijdt enkel tussen Oostende en Leuven. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen. De NMBS raadt alle betrokken reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken of op zoek te gaan naar een alternatief.

Er is vandaag ook geen treinverkeer mogelijk tussen België en Duitsland, tussen België en Maastricht en tussen België en Luxemburg, zo was eerder aangekondigd. De IC Nederland, Eurostar en TGV Inoui zouden wel zoals gepland moeten rijden, net als de Thalys-verbindingen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam.

Reizigers krijgen de raad hun treinreis goed voor te bereiden. Dat kan via de reisplanner op de NMBS-website of -app, die vanaf maandagochtend de alternatieve treindienst toont. De schermen in de stations tonen tijdens de staking enkel de treinen die wel rijden.

De alternatieve treindienst wordt ook gecommuniceerd via de verschillende informatiekanalen van de NMBS, zoals de socialemediakanalen (Twitter en Facebook), de NMBS-website en de schermen en de aankondigingen in de stations. Vanaf woensdagochtend 1 juni verloopt het treinverkeer weer normaal.

De Lijn

Ook De Lijn waarschuwt voor de nodige hinder voor de dienstverlening. Gemiddeld genomen rijden vandaag zes op de tien trams en bussen uit. Dat laat een woordvoerder dinsdagochtend weten.

Per provincie varieert dat cijfer echter lichtjes. Zo rijdt in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant 65 procent. In Limburg gaat het om 60 procent en in Antwerpen om 55 procent. De zwaarst getroffen provincie is Oost-Vlaanderen, waar maar de helft van de bussen en trams uitrijdt. Wat de kusttram betreft, rijdt driekwart uit. In Gent gaat het om 55 procent, in Antwerpen om de helft.

De Lijn heeft een alternatieve dienstverlening uitgewerkt op basis van het beschikbare personeel. Reizigers kunnen die raadplegen via de routeplanner op de website van De Lijn. Ritten die niet uitgevoerd zullen worden, worden niet getoond in de routeplanner. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij riep reizigers al op om indien mogelijk een alternatief te voorzien, zoals telewerken, carpoolen, fietsen of wandelen.

MIVB

In Brussel verwacht de MIVB “zeer zware verstoringen” op haar bus-, tram- en metronet. In de hoofdstad is slechts één van de vier metrolijnen in dienst. Enkel lijn 1 wordt bediend, zo meldt MIVB dinsdagochtend via Twitter.

Bij de trams zijn de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92 in dienst, zo klinkt het in een update van de situatie om 7.30 uur. Verder rijden de bussen op de lijnen 12, 34, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 74, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95. Alle andere lijnen rijden vandaag niet.

De openbaarvervoermaatschappij raadt reizigers ook aan om alternatieven te gebruiken om zich te verplaatsen. Reizigers kunnen de mobiele app of de website van de MIVB raadplegen om andere manieren te vinden om die dag te reizen.

Openbare omroep

Concreet zal de nationale staking bij de VRT morgen een grote impact hebben op de programmatie. Zo zal onder meer de serie Thuis niet worden uitgezonden en zullen journaals in een verkorte versie worden uitgezonden. Op de radio zal er naast de nieuwsberichten vooral muziek te horen zijn. Op tv, radio en online zal er regelmatig een vakbondsboodschap te zien, te horen en te lezen zijn.

De vakbonden verwachten dat het stakingspiket van de VRT het grootste piket zal zijn van alle piketten van de openbare dienstenstaking in Brussel. “De stakingsbereidheid is nog nooit zo groot geweest”, aldus de bonden. Er zullen onder meer speeches, live muziek en solidariteitsbezoeken zijn aan de Reyerslaan, klinkt het nog.

Bpost

Postbedrijf Bpost verwacht morgen hinder in zijn dienstverlening door de actiedag in de openbare diensten. Het bedrijf kan moeilijk inschatten hoe groot die hinder zal zijn, maar zet alles op alles om ze zo beperkt mogelijk te houden.

“Verstoring van de bpost-dienstverlening verwacht op 31 mei. De acties van het gemeenschappelijk vakbondsfront en de staking zullen een impact hebben op de dienstverlening in de postkantoren, het Contact Center, bij de ophaling, verwerking en bezorging van brieven en pakjes”, klinkt het.

“Het is moeilijk op voorhand in te schatten hoe groot de hinder zal zijn”, bevestigt woordvoerster Veerle Van Mierlo. “We gaan alles op alles zetten om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Pakjes, kranten en priorbrieven krijgen sowieso voorrang, non-priorverzendingen zijn mogelijk een dagje langer onderweg. Ook in de postkantoren zal er mogelijk hinder zijn.”

Onderwijs

Ook in het onderwijs zullen leraars en personeelsleden staken. “We merken een grote stakingsbereidheid bij het personeel”, zegt algemeen ACOD-secretaris Nancy Libert. Het is van 2018 geleden dat er in het onderwijs werd gestaakt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234