VideoArtemis I
▶ NASA stelt lancering maanraket Artemis I uit door technische problemen: mogelijk nieuwe poging op vrijdag
De lancering van de maanraket Artemis is op het laatste nippertje afgelast. Op 2 september en 5 september zijn er mogelijkheden om het nog een keer te proberen. Het is ruim vijftig jaar geleden dat de laatste mens op de maan rondwandelde. Deze namiddag wilde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA daarin verandering brengen. De lancering van de Artemis I is nog altijd vrijdag mogelijk, meldt NASA.
Waarom is de lancering uitgesteld?
NASA meldde deze middag al dat er een scheur was gevonden in de intertank - het deel van de raket dat de waterstof- en zuurstoftanks verbindt. Technici oordeelden wel dat het geen ernstig scheurprobleem was.
De voornaamste bezorgdheid was een van de vier RS-25 motoren, die niet nog niet op de juiste temperatuur draaide. De aftelklok voor de lancering werd gepauzeerd, met veertig minuten op de teller. Intussen is beslist om de lancering uit te stellen.
NASA: ‘We hadden geen tijd meer’
NASA legt de oorzaak van het uitstel bij het tijdsgebrek binnen het ‘lanceervenster’ van 14.33 uur tot 16.33 uur Belgische tijd, zo schrijft The Telegraph.
In een officiële verklaring zei NASA: “De lanceringscontroleurs hadden geen tijd meer in het lanceringsvenster van twee uur. De Space Launch System-raket en het Orion-ruimtetuig blijven in een veilige en stabiele configuratie. Ingenieurs verzamelen nog alle bijkomende gegevens.”
Wanneer is de volgende mogelijke lanceerdatum?
Ergens tussen 14.33 uur en 16.33 uur Belgische tijd moest de draagraket vandaag beginnen met opstijgen. Nu dat mislukt is, zijn er op 2 september en 5 september mogelijkheden om het nog een keer te proberen. Het is echter nog niet zeker of NASA de problemen tegen dan opgelost krijgt.
Een nieuwe poging stond al gepland op vrijdag, als de lancering van vandaag afgeblazen zou worden. “We houden de optie van vrijdag”, verklaarde Mike Sarafin, de verantwoordelijke voor de missie, vandaag nog op een persconferentie. Hij zei dat de teams hun analyse dinsdag zouden hervatten om een beter idee te krijgen van de tijd die nodig is om de opgetreden problemen te verhelpen.
Wat houdt de Artemis I-missie in?
Een nieuw ruimtetuig moet, voorlopig zonder bemanning aan boord, een reis van zes weken naar de maan en terug maken. Als alles goed verloopt, kunnen over een paar jaar misschien weer mensen voet op de maan zetten. Dat gebeurde in 1972 voor het laatst.
Na de lancering vliegt Artemis I ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen. Dan begint de lange oversteek naar de maan.
Waarom is de maan zo belangrijk voor de ruimtevaart?
Dat de maan zo stevig in de belangstelling staat, is slechts voor een klein deel wetenschappelijk gemotiveerd. Dit soort complexe ruimtemissies zijn uiteindelijk vooral een kwestie van technologisch spierballenvertoon.
Net zoals het vuur onder de raketten van Nasa’s maanmissies in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vooral werd opgestookt door de spanningen van de Koude Oorlog, wedijveren nu verschillende landen om het soort prestige dat je alleen in de barre omstandigheden van de ruimte kunt verwerven.
Artemis I is een missie die niet alleen vooruitkijkt, maar nadrukkelijk ook het verleden meetorst.
Waar komt de naam Artemis I vandaan, en wanneer kunnen we Artemis II verwachten?
De missie van maandag heet Artemis I. In de oude Griekse mythen was Artemis de godin van onder meer de maan. Ze was de tweelingzus van Apollo. Dat was de naam van het ruimtevaartprogramma dat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en tien anderen tussen 1969 en 1972 naar de maan bracht.
Bij Artemis II, rond 2024, vliegen vier astronauten rond de maan en terug. Op zijn vroegst in 2025, met de missie Artemis III, moeten mensen weer op de maan landen.