NieuwsRuimte
NASA probeert zaterdag opnieuw maanraket Artemis-1 te lanceren
De lancering van de onbemande Artemis-1, waarmee de Verenigde Staten opnieuw naar de maan willen vliegen, wordt verzet naar zaterdag. Het ‘lanceervenster’ van twee uur begint om 20.17 uur Belgische tijd, meldt NASA op Twitter.
Een eerdere lancering maandagochtend werd afgeblazen wegens een technisch probleem. Het lukte toen niet om een van de vier motoren aan boord op temperatuur te krijgen en de rest van de dag werd besteed aan het evalueren van de gegevens die tijdens die mislukte poging waren verzameld.
Het vertrek was oorspronkelijk maandag voorzien om 8.33 uur lokale tijd (14.33 uur onze tijd). Een nieuwe poging stond al gepland op vrijdag 2 september, als de lancering van maandag afgeblazen zou worden, maar dat wordt nu gewijzigd naar zaterdag 3 september, verklaarde Mike Sarafin, die de leiding heeft over de missie.
Voor het reizen naar de maan is een nieuwe draagraket gebouwd, het Space Launch System (SLS). Dat is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt met brandstof erbij zo’n 2,6 miljoen kilo. Helemaal bovenin zit het vaartuig ingepakt dat naar de maan moet gaan: de Orion.
Europese hulp
Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA). Bij volgende missies zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in Amerika is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt onder meer voor elektriciteit.
De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om terug te keren naar de maan. Tussen 1969 en 1972 liepen in totaal twaalf Amerikaanse astronauten daar rond. Het Artemis-programma bedoelt, ten vroegste in 2025, opnieuw mensen op de maan te zetten en terug te halen. NASA wil dit, net zoals tijdens het oorspronkelijke maanprogramma, stapsgewijs bereiken.