Zondag 28/05/2023

NieuwsTechnologie

Na succes van ChatGPT: Google lanceert eigen chatrobot Bard

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Google rolt na het immense succes van ChatGPT zijn eigen chatrobot Bard uit. Enkele ‘vertrouwde testers’ krijgen er vanaf maandag toegang toe, in de komende weken zal hij ‘breder beschikbaar’ worden voor het grote publiek. Dat zegt topman Sindar Pichai in een blogpost.

Redactie

De chatrobot Bard is gebaseerd op LaMDA, het taalmodel met artificiële intelligentie (AI) waar Google al jarenlang aan werkt. Het Amerikaanse internetconcern wil met de chatrobot “de wereldwijde kennis combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze grote taalmodellen”, zegt de Google-topman in zijn blogpost. “Hij put informatie uit het web om frisse antwoorden van hoge kwaliteit te geven. Bard kan een bron zijn van creativiteit en een lanceerplatform voor nieuwsgierigheid.”

Een voorbeeld van hoe chatbot Bard zou werken. Beeld Google
Een voorbeeld van hoe chatbot Bard zou werken.Beeld Google

In eerste instantie zal Bard draaien op een “lichtgewichtsversie” van LaMDA. Die vergt minder computervermogen, waardoor Google de chatrobot sneller kan opschalen om meer gebruikers toe te laten en waardoor Bard meer feedback kan verwerken. Google belooft erop toe te zien dat de chatrobot “een hoge standaard wat betreft kwaliteit, veiligheid en onderbouwing” heeft, verzekert Pichai.

De aankondiging van Google komt er na de enorme populariteit van ChatGPT. De door technologiereus Microsoft gesteunde Amerikaanse start-up OpenAI lanceerde die chatrobot met artificiële intelligentie eind november.

Lees ook

In deze beroepen is ChatGPT meer dan een leuke grap: ‘Voor routineklussen is het een zegen’

Zit ChatGPT achter onze jobs aan? ‘We vergeten dat we hier zelf meer inspraak in hebben dan we denken’

Hoe moet het onderwijs omgaan met AI en ChatGPT? ‘Bronvermelding is een ramp. Het verzint artikelen’

Google werkt naast LaMDA nog aan andere AI-projecten, waaronder taalmodel PaLM, afbeeldingengenerator Imagen en MusicLM, dat tekst omzet in muziek. Het internetbedrijf wil die toepassingen “binnenkort” integreren in zijn populaire zoekmachine. Dat alles moet gebruikers ook bij complexere vragen snel betere inzichten bieden.

Tot slot zal Google vanaf volgende maand ook tools ter beschikking stellen aan ontwikkelaars en bedrijven, zodat zij gemakkelijker AI-toepassingen kunnen maken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234