Na overlijden 66 kinderen onderzoekt Gambia giftige hoestsiropen uit India
De politie in het West-Afrikaanse Gambia is zaterdag een onderzoek gestart naar de dood van 66 kinderen van wie de meesten stierven na plotseling nierfalen. Het sterke vermoeden bestaat dat de jongens en meisjes zijn gestorven nadat ze hoestdranken met paracetamol uit India hadden ingenomen.
India heeft al eerder aangekondigd onderzoek in te stellen naar de verkoudheidsmiddelen van Maiden Pharmaceuticals, waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat ze de mogelijke oorzaak van de sterfgevallen zijn.
De aankondiging volgde nadat een laboratoriumanalyse uitwees dat er “onacceptabele” hoeveelheden di-ethyleenglycol en ethyleenglycol werden aangetroffen in de hoestsiropen. Beide stoffen kunnen giftig zijn en tot acuut nierfalen leiden.
De Gambiaanse president Adama Barrow heeft de gezondheidsautoriteiten opdracht gegeven "de vergunning van de vermoedelijke importeur" die betrokken is bij de zaak op te schorten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat volgens het kabinet van de president "de grootste zorg van de regering" kenbaar maken aan de Indiase ambassade.
‘Onder controle’
Volgens de president is de situatie inmiddels onder controle. Na 66 overlijdens op drie maanden tijd, raakten de afgelopen twee weken 'slechts’ twee gevallen bekend. In juli gingen de eerste alarmbellen af nadat lokale artsen vaststelden dat sommige kinderen ziek werden na inname van hoestdrank.
Farmaceut Maiden zegt tegen persbureau Reuters echter dat het donderdag pas op de hoogte werd gesteld van de overlijdens van de kinderen en dat het bedrijf probeert de kwestie uit te zoeken.
Barrow beloofde vrijdag al de gezondheidsmaatregelen aan te scherpen, waaronder het instellen van een betere kwaliteitscontrole van geïmporteerde medicijnen. De import en verkoop van alle hoestdranken met paracetamol is inmiddels stilgelegd. Ook zijn apotheken en huishoudens opgeroepen het type product niet meer te gebruiken. Volgens de president zal de regering "geen middel onbeproefd laten" om het incident tot de bodem uit te zoeken.