Dinsdag 28/03/2023

NieuwsEuropese Unie

Na Europees advies: België verplicht coronatest voor rechtstreekse vluchten uit China

Reizigers uit China krijgen een zelftestkit bij aankomst op Schiphol. Beeld AFP
Reizigers uit China krijgen een zelftestkit bij aankomst op Schiphol.Beeld AFP

België gaat reizigers op rechtstreekse vluchten uit China naar België verplichten om voor vertrek een negatieve coronatest voor te leggen, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die beslissing komt er na het akkoord van de Europese Unie woensdagavond, dat lidstaten sterk aanmoedigt om coronatests te verplichten voor reizigers uit China.

Stavros Kelepouris en Dimitri Thijskens

Het had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk kwam er woensdagavond dan toch een akkoord uit de bus om de corona-uitbraak in China op een gecoördineerde manier aan te pakken in de Europese Unie, al krijgen de lidstaten nog veel bewegingsruimte.

In de eerste plaats zullen alle passagiers op vluchten van en naar China de aanbeveling krijgen een medisch masker of een FFP2/N95/KN95-ademhalingstoestel te dragen, en er wordt advies verstrekt over persoonlijke hygiëne en gezondheidsmaatregelen. Verder worden de lidstaten “sterk aangemoedigd om voor alle passagiers die vanuit China naar de lidstaten vertrekken, de eis in te voeren van een negatieve Covid-19-test die niet meer dan 48 uur voor het vertrek uit China is afgenomen”.

Ook hier zal de beslissing uiteindelijk bij de lidstaten zelf liggen. België zal in ieder geval een negatieve coronatest eisen voor passagiers op directe vluchten uit China, zo meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). In eerste instantie enkel voor rechtstreekse vluchten omdat daar het risico op vermenigvuldiging van besmettingen het grootst is. Een opschaling van die maatregelen blijft mogelijk, volgens Vandenbroucke.

Ook werd nog afgesproken passagiers die uit China aankomen steekproefgewijs te testen bij aankomst om de epidemiologische situatie in de gaten te houden. En zal men overgaan tot het testen en sequencen van afvalwater van luchthavens met internationale vluchten en vliegtuigen die uit China aankomen. Zaterdag zal in ons land voor het eerst afvalwater van een vlucht uit China apart worden opgevangen voor onderzoek naar het coronavirus, als proefproject.

“Waar gevaarlijke coronavarianten de kop opsteken of er een uitbraak voorkomt, hebben we altijd mogelijkheden om inreisbeperkingen op te leggen. We hebben dat de afgelopen jaren meermaals met succes gedaan en leggen nu ook een verplicht testcertificaat op voor reizigers vanuit China”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v), die bevoegd is voor de toegang tot het grondgebied. Zij heeft de maatregel verder uitgewerkt, na overleg met Vandenbroucke en ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) en van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “Op die manier willen we ons land beschermen tegen het hoge aantal besmettingen in China”, klinkt het nog bij De Moor.

De gecoördineerde aanpak komt er na een week waarin de Europese lidstaten paniekvoetbal leken te spelen als reactie op het einde van het zerocovidbeleid in China. Een pijnlijke vaststelling voor de Europese Unie, die in de zwaarste periode van de pandemie gezworen had gezondheidsbedreigingen voortaan samen aan te pakken. Maar nu was het opnieuw ieder voor zich, met lidstaten die elk voor zich voorzorgsmaatregelen uitrolden.

Groot wantrouwen

Met de nieuwe maatregelen wil Europa het zekere voor het onzekere nemen. Volgens de data die de Chinese gezondheidsautoriteiten vrijgeven, circuleren in het land virusstammen die ook in Europa al hun intrede hebben gedaan. Maar het wantrouwen is erg groot. Europese overheden geloven niet dat China volledige openheid biedt. Ze willen daarom zelf kunnen controleren of toeristen uit China geen nieuwe covidvarianten naar Europa brengen.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitte woensdag kritiek op de Chinese statistieken. Officieel zijn er veel minder overlijdens en zware zieken dan berichten op bijvoorbeeld sociale media doen vermoeden. “We blijven China om snellere, regelmatige en betrouwbare gegevens vragen over ziekenhuisopnames en sterfgevallen”, aldus Tedros Ghebreyesus, directeur van de WHO.

De Europese lidstaten zullen de situatie evalueren en de ingevoerde maatregelen over een tweetal weken herbekijken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234