Vrijdag 09/06/2023

NieuwsMyanmar

Myanmar voert voor het eerst in decennia doodstraf uit, activisten en burgers geëxecuteerd

De 53-jarige activist voor de democratie Kyaw Min Yu is door de militaire junta van Myanmar geëxecuteerd vanwege het overtreden van anti-terrorismewetten. Beeld AP
De 53-jarige activist voor de democratie Kyaw Min Yu is door de militaire junta van Myanmar geëxecuteerd vanwege het overtreden van anti-terrorismewetten.Beeld AP

De militaire leiders van Myanmar hebben voor het eerst in decennia vier mensen geëxecuteerd, melden staatsmedia. Het gaat om twee activisten voor de democratie, onder wie een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, en twee burgers.

Redactie

De militaire junta greep vorig jaar de macht en veroordeelde sindsdien tientallen activisten ter dood, maar het land had al decennia geen doodstraf meer uitgevoerd. Vorige maand kondigde de junta aan van plan te zijn de doodstraffen uit te gaan voeren, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. Zo noemde secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres het besluit een “flagrante schending van het recht op leven, vrijheid en veiligheid”.

Volgens media in Myanmar was een van de geëxecuteerden Phyo Zeya Thaw, een 41-jarige hiphop-artiest die in 2015 als lid van Aung San Suu Kyi’s NLD-partij in het parlement werd gekozen. Hij werd door de junta beschuldigd van aanvallen op leden van het regime. Zo zou hij in augustus met een vuurwapen een trein in Yangon hebben aangevallen, waarbij vijf politieagenten omkwamen. Hij werd in november veroordeeld onder de nieuwe anti-terrorismewetten van het land. De prominente 53-jarige activist voor de democratie Kyaw Min Yu kreeg hetzelfde vonnis.

De twee andere mensen die zijn geëxecuteerd waren veroordeeld omdat ze een vrouw zouden hebben vermoord van wie ze dachten dat ze een informante van de junta was.

Hiphop-artiest en politicus Phyo Zeya Thaw arriveert bij het parlement van Myanmar in augustus 2019. Hij zou volgens media in het land eveneens ter dood zijn gebracht door het militaire regime. Beeld AP
Hiphop-artiest en politicus Phyo Zeya Thaw arriveert bij het parlement van Myanmar in augustus 2019. Hij zou volgens media in het land eveneens ter dood zijn gebracht door het militaire regime.Beeld AP

Staatsgreep

Het leger van Myanmar greep op 1 februari vorig jaar de macht nadat de regerende Nationale Liga voor Democratie (NLD) bij de verkiezingen van november 2020, net als vijf jaar eerder, een enorme zege had behaald. Het vanouds machtige leger, dat tot tien jaar geleden het land decennialang met ijzeren vuist had geregeerd, zag zijn politieke macht verdampen en sprak van verkiezingsfraude. Juntaleider Min Aung Hlaing liet regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere prominenten van de NLD oppakken. Zij staan nu terecht.

De coup leidde meteen tot massale demonstraties, stakingen en andere vormen van vreedzaam protest, die door het leger hard werden neergeslagen. Daarbij vielen meer dan 1.500 doden en werden zeker 12.000 mensen gearresteerd. Bijna 400.000 mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van politie en militairen. Het geweld en het ineenstorten van de economie hebben in heel Myanmar tot een ware humanitaire crisis geleid.

Regering in ballingschap

De democratische oppositie vormde vorig jaar een regering in ballingschap, de Regering van Nationale Eenheid (NUG). Veel activisten gingen over tot gewapend verzet. Overal in het land werden burgermilities gevormd, en jonge activisten sloten zich aan bij een van de talloze etnische rebellenbewegingen die soms al sinds de onafhankelijkheid van Myanmar in 1948 vechten tegen de centrale regering. “Wij hebben het recht geweld te gebruiken om onszelf te verdedigen terwijl de internationale gemeenschap werkeloos toekijkt”, zei een voormalige vredesactivist tegen persbureau Reuters.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234