NieuwsMIVB
▶ MIVB eist respect voor personeel met opvallende campagne: ‘F*** off met uw ticket van mijn kl****’
De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB lanceert een nieuwe campagne om respect te eisen voor het personeel. Afgelopen jaar werden dagelijks twee personeelsleden slachtoffer van verbale agressie. ‘Deze kwetsende aanvallen komen steeds vaker voor en laten niemand ongeschonden.’
“F*** off met uw ticket van mijn kl****”, is de gecensureerde boodschap die vanaf vandaag op affiches op het MIVB-net te lezen valt. “Ons personeel zet zich elke dag in voor de reizigers. Ze verdienen respect zoals iedereen”, zegt CEO Brieuc de Meeûs. “Agressie neemt toe in onze stad, alle sectoren worden getroffen. We moeten dringend tot rede komen.”
Afgelopen jaar telde de MIVB 657 gevallen van verbale agressie van reizigers tegen personeel en 113 gevallen van fysieke agressie. Volgens de MIVB liggen de werkelijke cijfers mogelijk nog hoger, “omdat medewerkers niet elke keer melden als zij slachtoffer zijn van agressie, zeker niet als het verbaal is”.
Aan de respectcampagne werkten verschillende medewerkers van de MIVB mee. “Ik heb ervoor gekozen deel te nemen aan deze campagne om ons werk menselijker te maken en de reizigers uit te leggen dat wij net als zij zijn, en dat het altijd prettiger is om respectvol met elkaar om te gaan, zelfs op zulke momenten. In deze situaties zijn kleine gebaren zoals een hallo, een glimlach of een bedankje zo fijn”, zegt metrobestuurder Stella.
Ongecensureerde videoclip
De respectcampagne omvat naast affiches op het MIVB-net ook een nummer van Brussels rapper Youssef Swatt’s, met daarin echte beledigingen die het MIVB-personeel naar het hoofd geslingerd krijgt. De volledige, ongecensureerde videoclip van het nummer is alleen te zien op YouTube. Op de beelden van de campagne op het MIVB-net en in de fragmenten van het nummer op sociale media werden de beledigingen gecensureerd, omdat ze te grof waren om te worden weergegeven, aldus de MIVB.
“Ik heb grote bewondering voor hun werk, al van kindsbeen af”, zegt de Brusselse rapper. “Bovendien is het een baan die veel opoffering vergt, met een dienstregeling die je onderweg moet volgen. De veiligheid en het comfort van de reizigers hangen af van de bestuurder. Zij staan doorgaans in de schaduw en worden niet vaak genoeg gewaardeerd.”
Oproep tot respect
De MIVB is niet de enige openbaarvervoersmaatschappij die te maken heeft met agressie tegen haar personeel. Ook bij NMBS, De Lijn en TEC zijn personeelsleden vaker het slachtoffer van agressie.
Begin 2022 stelden de vier openbaarvervoersmaatschappijen gezamenlijk de toename van het aantal agressies aan de kaak. De CEO’s, het personeel en de vier ministers van Mobiliteit, zeiden toen STOP tegen agressie en riepen op tot respect. Daarbij drongen ze er bij Justitie op aan alle daden van agressie te vervolgen en te zorgen voor nultolerantie. In 2021 waren er in totaal 4.787 gevallen van agressie tegenover het personeel van het openbaar vervoer. Dat was een stijging van 23 procent in vergelijking met 2020.