Zondag 28/05/2023

Nieuws

Migrant overleden in Brussels kraakpand met asielzoekers: ‘Hij had psychologische hulp nodig’

In het  ‘Paleis van de Rechten’ wonen zo’n 800 asielzoekers, die geen opvang krijgen via de federale overheidsdienst Fedasil, hoewel ze daar recht op hebben. Beeld Tine Schoemaker
In het ‘Paleis van de Rechten’ wonen zo’n 800 asielzoekers, die geen opvang krijgen via de federale overheidsdienst Fedasil, hoewel ze daar recht op hebben.Beeld Tine Schoemaker

De dag voor kerst is een van de migranten overleden in het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek. Al maanden klagen hulporganisaties de erbarmelijke situatie aan, veroorzaakt door de opvangcrisis. ‘Hij nam zijn toevlucht tot medicatie’, zegt een burger die zaterdag ter plaatse ging.

Bruno Struys

Het parket van Brussel bevestigt het bericht van De Standaard dat er zaterdag een dode te betreuren viel in ‘Palais des Droits’, de officieuze naam van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek.

“Volgens de vaststellingen van de dokter gaat het hier om een natuurlijk overlijden”, aldus het parket. Verschillende bronnen zeggen dat het gaat om een overdosis, vermoedelijk van geneesmiddelen.

“Het gaat om een Tunesiër met wie het al een tijdje niet goed ging”, zegt Naïm Daibes, die zich als bezorgde burger inzet voor de mensen in het kraakpand. Zaterdagochtend kreeg hij bericht van een bewoner dat hij zo snel mogelijk moest komen. Het was al te laat.

“Hij was zeker geen drugsverslaafde, maar nam zijn toevlucht tot medicatie”, zegt Daibes. “Hij was iemand die psychologische hulp nodig had, maar die niet kreeg.”

Zijn Tunesische familie is intussen op de hoogte gebracht van het overlijden. Zijn lichaam wordt komend weekend gerepatrieerd. Zijn kamergenoot, ook een Tunesiër, zou er slecht aan toe zijn na het overlijden van zijn vriend.

Al zeker een maand klagen hulporganisaties de situatie in het kraakpand aan. Er is amper sanitair en voedsel en er gaan besmettelijke ziektes zoals schurft en difterie rond. De enige reden dat ze er blijven, is omdat het net iets “beter is dan buiten op straat”.

In het Paleis van de Rechten, zoals ze het hebben gedoopt, wonen zo’n 800 asielzoekers, die geen opvang krijgen via de federale overheidsdienst Fedasil, hoewel ze daar recht op hebben.

“De meerderheid van deze asielzoekers heeft zelfs een beslissing van de rechtbank op zak die de overheid veroordeelt”, zegt Daibes.

Volgens de eerste berichten zou de overleden Tunesiër een van deze asielzoekers zijn, maar dat klopt niet. Hij kreeg in april een bevel om het grondgebied te verlaten. Kort nadat de asielzoekers hun intrek hadden genomen in het kraakpand, zochten ook mensen zonder papieren er onderdak. Zo zouden er nu ongeveer 1.200 bewoners zijn en dit zorgt voor spanningen.

Steekpartij

Op kerstdag werd de politie opnieuw opgeroepen om naar het kraakpand te komen. Volgens getuigen waren buitenstaanders naar binnen gekomen om een bewoner messteken toe te dienen. Enkele asielzoekers met een medische achtergrond dienden de eerste zorgen toe.

“De opgeroepen ambulanciers en agenten weigerden het pand te betreden, waardoor ze die hevig bloedende man tot aan de deur moesten brengen”, zegt Daibes. De man is overgebracht naar het ziekenhuis en verkeert niet in levensgevaar. Het parket heeft een onderzoek geopend naar de aanval. Gisteren zou er alweer een ander incident met een mes zijn geweest.

“Het Paleis van de Rechten is gedegradeerd tot het Paleis zonder Rechten, een wetteloze zone”, zegt Daibes. “Dat is een gevolg van het wanbeleid van de overheid.”

Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld roepen de overheid nogmaals op om “dringend concrete bescherming en opvang te voorzien voor mensen die internationale bescherming aanvragen”.

Naast de asielzoekers in de Paleizenstraat zouden er elders nog honderden asielzoekers zijn zonder opvangplaats. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zegt dat er de afgelopen weken heel wat plaatsen bij Fedasil zijn gecreëerd.

“Daardoor kunnen de asielzoekers die in kraakpanden verblijven, nu stapsgewijs worden overgebracht naar deze opvangcentra”, zegt haar woordvoerder. Dat lukt voorlopig maar met mondjesmaat. Vorige week kregen 23 asielzoekers uit de Paleizenstraat een opvangplaats. Vanaf 2 januari volgt een tweede groep “van enkele tientallen”.

“Op vraag van de staatssecretaris is er sinds 21 december ook een vaste medische unit aanwezig.” Het gaat om een container van Croix Rouge recht tegenover het kraakpand in de Paleizenstraat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234