Zondag 04/12/2022

Overzicht

‘Middenrijbanen’ ingevoerd, sociale energietarieven omhoog: dit verandert op 1 oktober

null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Nieuwe maand, nieuwe regels. Op 1 oktober veranderen er in ons land weer een aantal dingen. Zo gaan onder meer de gemiddelde sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas verder omhoog en zijn er enkele opvallende aanpassingen aan de wegcode. Een overzicht.

Redactie

Sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas verder omhoog

Vanaf 1 oktober stijgt het gemiddeld sociaal tarief voor elektriciteit met 7,8 procent en voor aardgas met 9,9 procent. Het enkelvoudig tarief voor elektriciteit bedraagt vanaf volgende maand concreet 26,510 cent per kilowattuur, inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas bedraagt 3,4 cent per kilowattuur, inclusief btw.

Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor categorieën personen of huishoudens, bijvoorbeeld mensen die recht hebben op een leefloon, bewoners van een sociale woning of ouderen met inkomensgarantie. Naar schatting 2 miljoen mensen hebben er recht op. Het tarief is bij alle energieleveranciers hetzelfde, en wordt elke drie maanden vastgelegd door de CREG.

Wegcode wordt aangepast

Vanaf 1 oktober worden beperkte aanpassingen aan de wegcode doorgevoerd. Zo komen er onder meer ‘middenrijbanen’ en kunnen gemeenten afwisselend parkeren voor bepaalde categorieën voertuigen, bijvoorbeeld fietsen en auto’s, invoeren.

Een middenrijbaan wordt mogelijk wanneer een rijbaan niet breed genoeg is voor een fietspad in elke richting. Er wordt dan één rijstrook voor motorvoertuigen gereserveerd en aan weerszijden komt er dan een veilige ruimte voor fietsers. Automobilisten moeten met gepaste snelheid op het middelste gedeelte rijden. Ze mogen wel inhalen of andere voertuigen kruisen op de zijstrook, maar zonder voetgangers en fietsers in gevaar te brengen.

Bekijk ook: Zo ziet een middenvak voor alle auto’s eruit

Er komt ook een nieuw verkeersbord dat wisselend parkeren toelaat voor bijvoorbeeld fietsen en auto’s. Het gaat dan bijvoorbeeld over een bord dat parkeren voor fietsen toelaat tussen 7.30 uur en 18 uur en voor auto’s en andere voertuigen tussen 18 en 7.30 uur.

Ook verdwijnt het verbod op het verbruik van cruisecontrol, dat werd aangegeven door een bord dat enkel in België wordt gebruikt. Daarnaast moeten bestuurders van speedpedelecs vanaf oktober op het fietspad rijden als auto’s meer dan 50 kilometer per uur mogen rijden.

Tot slot mag men vanaf oktober enkel parkeren aan een laadpaal als de auto verbonden is aan die laadpaal en dus aan het opladen is. Weg met het zogenaamde ‘laadpaalkleven’ dus.

Ter illustratie. Parkeerplaatsen voor elektrische wagens met een laadpaal. Beeld Wannes Nimmegeers
Ter illustratie. Parkeerplaatsen voor elektrische wagens met een laadpaal.Beeld Wannes Nimmegeers

Particulieren kunnen betalingsuitstel op woonkrediet krijgen

Particulieren die getroffen worden door de energiecrisis, kunnen onder bepaalde voorwaarden vanaf 1 oktober betalingsuitstel voor hun woonkrediet krijgen bij hun bank. Ze moeten dan gedurende twaalf maanden geen aflossingen van kapitaal doen. De intresten moeten ze wel blijven betalen.

De maatregel, die minstens tot eind maart 2023 geldt, werd uitgewerkt in het kader van de energiecrisis. Voorwaarde is wel dat de gezinnen op het moment van de aanvraag over minder dan 10.000 euro roerend vermogen beschikken en dat ze niet als wanbetaler geregistreerd staan. De banken zullen geen administratiekosten aanrekenen. Bankenfederatie Febelfin waarschuwt wel dat de looptijd van het woonkrediet wordt verlengd met de looptijd van het betalingsuitstel. De klant zal dus twaalf maanden langer het krediet moeten terugbetalen dan oorspronkelijk was voorzien.

Een gelijkaardige regeling werd ook al ingevoerd tijdens de coronapandemie.

Eengemaakte premie ‘Mijn VerbouwPremie’ online aan te vragen

Vanaf 1 oktober kan men online ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen, een eengemaakte premie voor renovatie en energiebesparende investeringen.

Iedereen die in het Vlaams Gewest investeert in een bestaande woning of een niet-woongebouw, zoals een bedrijfspand of kantoorgebouw, kan afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie en investeringen in woningkwaliteit. Het gaat bijvoorbeeld om dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler, net als verbouwingen aan elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie en ramen en deuren.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Extra helpende handen in de strijd tegen lerarentekort

Scholen kunnen vanaf 1 oktober personeelsleden aanstellen als er een tekort is aan onderwijzend personeel. Bedoeling is dat ze taken overnemen van leerkrachten, die zich dan op hun kerntaak kunnen focussen.

Het personeel kan dan bijvoorbeeld bijspringen door toezichten over te nemen of te helpen bij differentiatie in de klas. In het buitengewoon onderwijs kan het ook gaan om paramedisch, medisch, sociaal en orthopedagogisch personeel. De school mag daarvoor tot 20 procent van haar vacante lestijden of -uren omzetten in punten of in het buitengewoon onderwijs in uren en die dan aanwenden in ambten van het beleids- en ondersteunend personeel.

In het kader van de Oekraïnecrisis kan het systeem ook gebruikt worden voor aanvullende lestijden voor anderstalige nieuwkomers.

Extra middelen voor scholen die Oekraïense leerlingen opvangen

Scholen die extra inschrijvingen krijgen van Oekraïense leerlingen (of andere anderstalige nieuwkomers), ontvangen daarvoor ook bijkomende middelen. Om een zicht te krijgen op het aantal nieuwkomers, wordt op 1 oktober een extra teldag georganiseerd (op 1 juni vond al een eerste teldag plaats).

Scholen krijgen extra middelen voor elke leerling die in aanmerking komt die zich inschrijft vanaf de tweede lesdag van oktober. Die middelen kunnen ze gebruiken vanaf het moment dat de leerling instapt tot 30 juni. Voor elke anderstalige kleuter die erbij komt, krijgt een school 950 euro ondersteuning. Ze krijgt ook extra middelen om bestaande gebouwen en modulaire units te huren. CLB’s krijgen dan weer extra werkingsbudget voor onthaal en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen.

Kinderen die hier aankomen, zijn pas op de zestigste dag na hun inschrijving in een Belgisch register onderworpen aan de leerplicht. Ze kunnen altijd vroeger naar school, maar de wetgever vraagt het dus niet.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Niet meer gokken zonder identiteitsbewijs

Gokken is vanaf 1 oktober niet meer mogelijk zonder het voorleggen van een identiteitsbewijs. Dat is één van de maatregelen van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in de strijd tegen het toenemend aantal gokverslavingen.

De wedkantoren zijn vanaf oktober verplicht om de identiteit van hun klanten te registreren en te controleren of ze op de lijst van uitgesloten personen staan. Indien dat het geval is, wordt hen de toegang tot het wedkantoor ontzegd.

Vanaf 20 oktober kunnen mensen die online gokken ook nog maar maximaal 200 euro per week op een speelrekening storten.

Herfstbooster zonder afspraak voor Brusselse 18-plussers

Alle 18-plussers in Brussel kunnen vanaf oktober zonder afspraak hun herfstbooster tegen het coronavirus laten zetten.

De vaccinatiecampagne ging op 12 september van start, nadat verschillende meer kwetsbare groepen een uitnodiging kregen. Het gaat dan over 65-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en zorgverleners. Vanaf oktober kan elke volwassene zonder afspraak zijn vierde prik gaan halen. De Brusselse boostercampagne wordt gehouden in vier vaccinatiecentra (Pacheco, Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Vorst). Mensen kunnen ook terecht bij meer dan zestig apotheken en medische huizen en medische centra, en er zijn ook weer mobiele teams beschikbaar.

Archiefbeeld. Vaccinaties in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel. Beeld Wouter Van Vooren
Archiefbeeld. Vaccinaties in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel.Beeld Wouter Van Vooren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234