NieuwsFrankrijk
Meer dan 300 arrestaties bij demonstraties tegen omstreden Franse pensioenhervorming
Bij ongeregeldheden in Frankrijk heeft de politie volgens binnenlandminister Gérald Darmanin 310 mensen gearresteerd. Op tal van plaatsen waren er tot in de nacht botsingen tussen agenten en betogers, nadat premier Élisabeth Borne de omstreden pensioenhervorming met behulp van een grondwetsartikel had doorgedrukt. Van de arrestaties vonden er 258 plaats in de hoofdstad.
Onder meer aan de Place de la Concorde, in het centrum van Parijs, vond een protestactie plaats tegen de pensioenhervorming. De ordediensten van de stad kwamen in actie nadat demonstranten hadden geprobeerd de obelisk in het midden van het plein te beschadigen. De actievoerders staken er houten paletten in brand en bekogelden de politie met voorwerpen. Die reageerde door rubberen kogels af te vuren en traangas en waterkanonnen in te zetten.
De Place de la Concorde ligt in de buurt van de Franse Assemblée nationale, waar premier Elisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. Critici vinden het desbetreffende artikel, dat in de Franse geschiedenis tot nu toe honderd keer is ingezet, ondemocratisch.
Franse media berichtten over onrust in verschillende steden, waaronder Marseille, Dijon, Nantes, Rennes, Rouen, Grenoble, Toulouse en Nice. In Rijsel belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis. In Rennes moesten bushokjes en een makelaarskantoor het ontgelden. Sinds januari worden in Frankrijk demonstraties gehouden tegen de pensioenplannen, bestaande uit onder meer de verhoging van de minimale pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De landelijke actiedagen, waaronder stakingen in het openbaar vervoer, trokken miljoenen deelnemers.
Lees ook:
‘Het leven draait niet om werken alleen’: in Frankrijk is de strijd voor het verworven pensioen een kwestie van identiteit
Pensioenleeftijd verhoogd zonder stemming parlement: de controversiële noodgreep van de regering-Macron
Het parlement kan de wetgeving nu alleen nog tegenhouden door de regering ten val te brengen met een motie van wantrouwen. Daar is tot 15.20 uur vrijdag de tijd voor. Aangenomen wordt dat meerdere oppositiepartijen met hun eigen motie komen en het is onduidelijk wie welke motie steunt.
De regering heeft geen meerderheid in het parlement en de centrumrechtse Les Républicains (LR) hebben met 61 van de 577 zetels een sleutelrol. De partijleiding van de LR wil de regering niet ten val brengen, maar een aantal LR-parlementsleden heeft ernstige twijfels bij de voorgestelde pensioenhervormingen. Maar ze zullen volgens Franse media in ieder geval niet zelf een motie van wantrouwen indienen en geen motie steunen van partijen die ze als te rechts of te links zien. De kans dat de regering-Borne valt, wordt dan ook niet groot geacht.
Het grondwetsartikel waarmee de regering het parlement kan passeren, werd in 1958 ingevoerd toen Frankrijk zijn ‘Vijfde Republiek’ stichtte. Het artikel werd opgenomen om de regering stabieler te maken met voorgaande perioden in gedachten waar Franse regeringen om de haverklap vielen. Het land telde van 1920 tot 1940 en van 1946 tot 1958 circa 65 regeringen.