LiveblogBegrotingsgesprekken
Live - Begroting. Regering bereikt akkoord over begrotingscontrole: dit weten we over de maatregelen
De top van de federale regering na een marathonvergadering een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Premier Alexander De Croo heeft het akkoord vanmiddag toegelicht in het parlement. Volg alle ontwikkelingen in het liveblog hieronder.
• Interview. ‘De liberalen staan geïsoleerd’: professor Dave Sinardet over de nachtelijke begrotingsgesprekken
• Achtergrond. Alarmsignalen of niet: Vivaldi blijft aarzelen om te besparen
• Analyse. Een zoveelste evenwichtsoefening tussen rechts en links: 3 vragen bij het begrotingsakkoord van Vivaldi
-
Regering bereikt akkoord: dit weten we al
De regering heeft, vlak voor de start van de plenaire vergadering van de Kamer, een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Uiteindelijk wordt 1,75 miljard euro bespaard.
Dit is wat we al weten over het akkoord:
• Er wordt 1,75 miljard euro bespaard, ongeveer zoals de premier op voorhand beoogde.
• De vierde en laatste geplande verhoging van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd. Volgens Belga zou een alleenstaande met een minimumpensioen bruto 1.768 euro pensioen krijgen vanaf 1 januari 2024, in plaats van 1.783,3 euro. Als de vierde schijf zou zijn geschrapt, kwam dat neer op 1.737 euro bruto. Netto blijft er 1.622 euro over, in plaats van 1.606 euro zonder verhoging.
• Voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging volgens Belga wel volledig geschrapt. Bij de werkloosheidsuitkeringen, inkomensgarantie voor ouderen en uitkeringen voor arbeidsongeschikten wordt de verhoging volledig geschrapt. Die zullen alleen geïndexeerd worden. Alles samen leveren de besparingen in de uitkeringen - of beter: het schrappen van de geplande stijgingen - 374 miljoen euro op. Daarmee is het meteen de grootste besparing langs de uitgavenkant. Aan de uitkeringen voor mensen met een handicap wordt niet gemorreld.
• 200 miljoen ongebruikte reserves voor de gezondheidszorg worden geschrapt.
• Ambtenaren die langdurig ziek zijn, worden niet langer na twee jaar automatisch op pensioen gezet. Het systeem staat haaks op het voornemen om langdurig zieke mensen te activeren. “Er komt een systeem van invaliditeit in de plaats en we zullen ervoor zorgen dat zij op termijn soepeler en geleidelijk terug aansluiting kunnen vinden bij de arbeidsmarkt”, aldus minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen).
• De nieuwe belasting die het meest opbrengt is de minimumbelasting van 15 procent voor multinationals. Sowieso moest ons land die invoeren van de OESO. Maar terwijl de regering aanvankelijk van plan was om alleen de hoofdzetel in ons land zo'n minimumbelasting te laten betalen, zal dat nu ook gelden voor de dochterondernemingen. De redenering: anders doen andere landen het toch in onze plaats. Dit zou zo'n 330 miljoen euro opbrengen.
• Een klassieker bij begrotingsoefeningen: de accijnzen op tabak worden verhoogd.
-
Van Peteghem (cd&v): 'Belangrijk signaal aan financiële markten, nu is het tijd voor echte hervormingen met impact'
De federale regering heeft een ambitieuze begrotingscontrole afgeklopt die uitzicht biedt op een realistisch pad om de federale begroting op het juiste spoor te zetten, reageert cd&v-vicepremier Vincent Van Peteghem. "Om onze welvaartstaat te beschermen en de rentelasten op onze schuld onder controle te houden, is het namelijk van het grootste belang om de financiële markten op korte termijn een krachtig signaal te geven."
Van Peteghem erkent dat er meer nodig is. Met de invoering van de minimumbelasting voor multinationals is volgens de cd&v'er "een belangrijke stap" gezet "richting de uitwerking van de eerste stap van de bredere fiscale hervorming". "De breedste schouders zullen een eerlijke bijdrage leveren, er wordt voorspelbaarheid en rechtszekerheid geboden aan multinationals en de competitiviteit van onze eigen Belgische ondernemingen wordt beschermd."
-
De Croo: 'We doen meer dan men mag verwachten'
Premier De Croo benadrukt de grote inspanningen die zijn regering de afgelopen jaren al gedaan heeft, met de corona- en energiecrisis. "Als je kiest om tussen te komen in de energiefacturen, dan kost dat veel, dat is juist. Maar wij kiezen ervoor om mensen niet in de kou te laten staan."
Volgens hem heeft de regering wel degelijk een mooi werkstuk afgeleverd met de begrotingscontrole. "We doen meer dan wat men mag verwachten bij een begrotingscontrole. We hebben de controle gedaan van 2023, en die van 2024. Dat is een netto-inspanning van 1,75 miljard." Al geeft hij toe dat hij zelf verder had willen gaan in de besparingen.
De Croo wijst erop dat er ook een fiscale hervorming aankomt, waarvan de belasting op multinationals een eerste luik vormt. "Minister Van Peteghem (Vincent, CD&V, Financiën) heeft zijn werkstuk klaar. Wij gaan ervoor zorgen dat die fiscale hervorming ons land opnieuw sterker maakt. En daarna volgt de pensioenhervorming."
-
Sander Loones (N-VA): 'U heeft niet geslapen, wij hebben zeer slecht geslapen'
"Premier, u heeft niet geslapen, wij hebben zeer slecht geslapen. Omdat we weten hoe slecht de begroting ervoor staat", begon N-VA-Kamerlid Sander Loones zijn betoog. Volgens hem heeft de regering-De Croo in deze begrotingscontrole veel te weinig gedaan, en had debesparing een pak groter moeten zijn. "Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting dan u. De interestlasten stijgen van 7 naar 10 miljard. Uw inspanning van 1,7 miljard is dan veel te weinig."
Photo News -
Sofie Merckx (PVDA): 'Verraad van de werkende mensen'
PVDA-fractieleider Sofie Merckx neemt de besparing van 126 miljoen op de stijging van de minimumpensioenen onder vuur. Ze heeft het over "verraad van de werkende mensen".
-
De Sutter (Groen): 'Structurele hervormingen die onze samenleving weerbaarder maken'
"De discussies waren niet altijd gemakkelijk, maar we hebben een akkoord gevonden.", reageert Groen-vicepremier Petra De Sutter. "In dit akkoord zitten enkele structurele hervormingen die onze samenleving weerbaarder maken, in afwachting van verdere hervormingsdiscussies na de paasvakantie. We vergroenen de bestelwagens waardoor er minder uitlaatgassen op onze wegen zullen zijn. Daarnaast verduurzamen we de pensioenfondsen, wat minder geld betekent voor grote vervuilers en meer voor de groene sector. Er komen extra opvangplekken voor asielzoekers en multinationals zullen extra fiscale inspanningen moeten doen."
Photo News -
'De liberalen staan geïsoleerd'
Volgens politicoloog Dave Sinardet zijn de nachtelijke onderhandelingen een typisch Belgisch fenomeen: “Een zogezegd voordeel is dat partijen aan hun achterban kunnen tonen dat ze hebben gestreden, dat ze zich niet hebben laten doen. Soms is het ook een bewuste uitputtingsslag, waarbij men hoopt dat sommigen uit vermoeidheid overstag gaan. Maar de echte verklaring is vooral: zolang er geen echte externe druk is, lukt het niet.”
RV/ Belga - Politicoloog Dave Sinardet over de begroting van de regering-De Croo. -
Kernkabinet onderhandelde hele nacht door
De belangrijkste ministers van de regering-De Croo onderhandelen nu al dagenlang over de begrotingscontrole. Na een eerdere samenkomst woensdag werd een nieuwe poging begonnen ‘s avonds om 20.30 uur. De regeringsleden zitten donderdagochtend nog steeds samen.
De begrotingscontrole verloopt maar moeizaam omdat de regering rekening moet houden met een aantal meeruitgaven, denk aan de asielopvang of de opgevoerde strijd tegen drugscriminaliteit. Tegelijkertijd wil premier Alexander De Croo (Open Vld) van de iets verbeterde budgettaire situatie gebruikmaken om te bekijken of er kan worden bespaard, goed voor zo’n 1,8 miljard euro of 0,3 procent van het bbp.
Op dat laatste loopt de discussie nu al dagen vast. De Croo zou het geld willen halen door de vierde en laatste verhoging van de minimumpensioenen en -uitkeringen te schrappen. Dat is “imbuvable” voor de PS en ook de andere linkse coalitiepartners staan daar niet voor te springen.