Maandag 29/05/2023

LivestreamBegrafenis Benedictus XVI

Lichaam emeritus paus Benedictus XVI te ruste gelegd in crypte Sint-Pietersbasiliek

Koning Filip en koningin Mathilde (2e en 3e l.) waren bij de weinige staatshoofden die de begrafenis bijwoonden. Links van hen voormalig koningin Sofia van Spanje. Naast Filip en Mathilde waren onder andere ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni (met zwarte mantel), naast haar Italiaans president Sergio Mattarella, rechts vooraan de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en uiterst rechts in beeld de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aanwezig. Beeld Getty Images
Koning Filip en koningin Mathilde (2e en 3e l.) waren bij de weinige staatshoofden die de begrafenis bijwoonden. Links van hen voormalig koningin Sofia van Spanje. Naast Filip en Mathilde waren onder andere ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni (met zwarte mantel), naast haar Italiaans president Sergio Mattarella, rechts vooraan de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en uiterst rechts in beeld de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aanwezig.Beeld Getty Images

Emeritus paus Benedictus XVI wordt vandaag begraven in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De afgetreden paus overleed op oudejaarsdag op 95-jarige leeftijd. De huidige paus Franciscus leidde de dienst op het Sint-Pietersplein. Na een niet-publieke viering in de basiliek, wordt het lichaam van de paus bijgezet in de crypte.

Redactie

Joseph Aloisius Ratzinger werd in 2005 paus onder de naam Benedictus. Vanwege gezondheidsredenen trad hij af in 2013. Sindsdien woonde hij in een klooster in Vaticaanstad en trad hij zelden nog in de openbaarheid.

Paus Franciscus maakte in zijn homilie weinig rechtstreekse verwijzingen naar zijn voorganger. Rond 10.50 uur werd de kist de Sint-Pietersbasiliek binnengedragen en verlieten gelovigen stilaan het Sint-Pietersplein.

Pas op het einde van de homilie sprak de Argentijnse kerkvader, die zich verplaatste in een rolstoel, zijn voorganger toe. “Benedictus, jij trouwe vriend van de bruidegom, moge je vreugde compleet zijn wanneer je zijn stem (van God, red.) eindelijk en voor altijd hoort”, klonk het. Jezus wordt in de katholieke kerk vaak de bruidegom genoemd.

Aanpassingen

Omdat Benedictus de eerste paus was die aftrad in circa zeshonderd jaar, zijn er weinig protocollen voor de begrafenis van een emeritus paus. Het Vaticaan had aangekondigd dat de ceremonie vandaag grotendeels vergelijkbaar zou zijn met die van overleden zittende pausen.

Er waren een paar kleine aanpassingen, met name in de gebeden die werden voorgelezen. Ook lag Benedictus de afgelopen dagen opgebaard in de Sint-Pieter zonder pauselijke regalia als de zilveren staf of de wollen mantel. Tienduizenden mensen namen daar afscheid van hem.

Paus Franciscus leidde de viering op het Sint-Pietersplein. Beeld REUTERS
Paus Franciscus leidde de viering op het Sint-Pietersplein.Beeld REUTERS

Drie kisten

Benedictus krijgt wel pauselijke mantels. Daarnaast worden munten, medailles en een verzegelde loden buis in zijn kist gelegd. De buis bevat een beschrijving van Benedictus’ pontificaat, zoals alle pausen meekrijgen bij hun begrafenis.

Net als de traditie is bij andere pausen, komt Benedictus in totaal in drie kisten te liggen. Zijn lichaam ligt in een cipressen kist, die in een zinken kist wordt gelegd. Die kist wordt op zijn beurt in een houten kist gelegd die wordt begraven. Benedictus komt op eigen verzoek te liggen op de plek in de crypte onder de Sint-Pieter waar zijn voorganger Johannes Paulus II ook begraven lag. Die is in 2011 verplaatst naar een kapel in de basiliek zelf.

Lees ook

Postuum. De paus die geen paus wilde zijn, had geen antwoord op de misbruikschandalen

Interview. Rik Torfs: ‘Aftreden was misschien het belangrijkste wat paus Benedictus XVI deed’

Omdat Benedictus geen zittende paus meer was toen hij overleed, kwamen er minder officiële internationale delegaties dan gebruikelijk. Zijn geboorteland Duitsland stuurde wel de politieke top met bondskanselier Olaf Scholz en president Frank-Walter Steinmeier. Ook de koningen van Spanje en onze koning Filip en koningin Mathilde woonden de dienst bij.

Schandalen

Benedictus’ termijn als paus is overschaduwd door schandalen over seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Hij zou te weinig tegen het misbruik hebben gedaan en wangedrag hebben toegedekt. Begin 2022 vroeg de emeritus paus de slachtoffers in de katholieke kerk om vergeving, maar tegelijkertijd ontkende hij misstanden te hebben verdoezeld.

Benedictus gold als conservatieve theoloog die streng in de leer was. Sommige conservatieve geestelijken zijn hem ook na zijn aftreden blijven steunen en zagen hem nog steeds als de beschermer van de traditionele waarden binnen de kerk.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
De kist met daarin het lichaam van emeritus paus Benedictus werd vanmorgen vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het gelijknamige plein gedragen. Beeld REUTERS
De kist met daarin het lichaam van emeritus paus Benedictus werd vanmorgen vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het gelijknamige plein gedragen.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234