Donderdag 07/07/2022

Belangrijk nieuws

Laatste voorwaarden vallen weg: Michelle Martin vanaf deze zomer helemaal vrij

Michelle Martin. Beeld photo_news
Michelle Martin.Beeld photo_news

Vanaf deze zomer herwint Michelle Martin haar volledige vrijheid. Dan vervalt de proeftijd die gekoppeld was aan haar voorwaardelijke vrijlating in 2012. De ex-vrouw van Marc Dutroux heeft zich in die tien jaar aan alle voorwaarden gehouden die de rechtbank haar oplegde.

Redactie

Martin werd in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel, onder meer omdat ze Julie en Melissa aan hun lot overgelaten had in de kelder van Marcinelle. Ze gaf hen bijvoorbeeld geen eten terwijl Dutroux een tijd in de gevangenis zat. Toen hij terugkeerde, trof hij beide meisjes sterk verzwakt aan. Kort daarna stierven ze van ontbering. Martin verklaarde dat ze een panische angst had voor haar man en alles zomaar onderging.

De straf werd uitgesproken zonder terbeschikkingstelling van de regering, een teken dat de volksjury haar een tweede kans wilde gunnen. Die kreeg ze op 31 juli 2012, de dag dat ze voorwaardelijk vrijgelaten werd. Ze had op dat moment zestien jaar achter de tralies doorgebracht. Veel te weinig, oordeelde de familie van de slachtoffers én een groot deel van de publieke opinie.

Bachelor in de rechten

Martin herpakte zich echter. In 2020 studeerde ze via avondonderwijs af als bachelor in de rechten. Ze kon daarbij rekenen op meerdere uitgestoken handen uit de justitiewereld. De gepensioneerde rechter Suzanne Boonen hielp haar bij de zoektocht naar een job. In een interview in de krant La Meuse vertelde Boonen dat Martin een “schitterende” stage deed, maar dat geen enkel juristenkantoor of juridische dienst haar sindsdien werk heeft aangeboden, uit angst. Werken doet ze volgens Boonen wel, maar voor haar loon blijft ze afhankelijk van het OCMW. “In die zin is haar rehabilitatie compleet mislukt,” zegt Boonen. “U en ik blijven haar loon betalen.”

Ook haar oud-rechter Christian Panier ving Martin op in zijn hoeve, waar ze terecht kon in een studio “omdat iedereen een tweede kans verdient”. Eerder had Martin al onderdak gevonden bij de clarissen in het klooster van Malonne.

Binnenkort vallen dus de laatste voorwaarden weg. Martin zal zich dan niet meer op geregelde tijdstippen moeten melden in het justitiehuis en ook geen toestemming meer moeten vragen om te verhuizen of op vakantie te gaan. Ze mag zich dan ook in gemeenten begeven waar slachtoffers of hun nabestaanden wonen.

20 euro per maand

Maandelijks zou Martin 20 euro ‘schadevergoeding’ storten op de rekening van Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje. Tot meer is ze naar eigen zeggen niet in staat. Na de dood van haar moeder weigerde ze echter wel een grote erfenis, zodat het geld onmiddellijk naar haar kinderen ging.

“Ik vind dat een heel normale geste als moeder”, reageerde Panier drie jaar geleden in Humo. “Moet ze haar eigen kinderen ook in de miserie storten, nadat ze die van anderen heeft laten lijden?”

Jean-Denis Lejeune, vader van Julie, reageert op sociale media teleurgesteld. “Ik verneem ook dat Michelle Martin binnenkort van haar volledige vrijheid mag genieten. Wees niet verbaasd, dat is blijkbaar normaal in onze rechtstaat”, schrijft hij.

Paul Marchal, vader van An schrok niet. “Dit is een logisch gevolg van die vervroegde vrijlating van tien jaar geleden,” zegt hij. “De fout is niet nu gebeurd, maar toen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234