Maandag 29/05/2023

Kwart minder inbreuken tegen verplichte inburgering in Vlaanderen in 2022

Illustratiebeeld. De afgebeelde personen krijgen les in de Nederlandse taal. Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh
Illustratiebeeld. De afgebeelde personen krijgen les in de Nederlandse taal.Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

In 2022 zijn er 1.223 inbreuken vastgesteld bij inburgeraars die de verplichtingen van hun inburgeringstraject niet naleven. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) heeft opgevraagd.

Redactie en Belga

Niet in alle inbreukdossiers is er een beslissing genomen. De Vreese dringt er bij minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) op aan "een versnelling hoger te schakelen en een beslissing te nemen bij elke inbreuk".

Nieuwkomers die zich in Vlaanderen vestigen, moeten afhankelijk van hun verblijfsstatuut wel of niet een verplicht inburgeringstraject volgen. Wanneer iemand de verplichtingen van zijn traject niet naleeft, wordt er een inbreukdossier opgesteld en kan deze persoon een boete krijgen.

Nieuw inburgeringsbeleid

Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat er vorig jaar 10 procent minder inburgeringscontracten zijn afgesloten (20.753) en dat het aantal inbreukdossiers met een kwart is gedaald tot 1.223.

De daling komt onder andere door het gewijzigd inburgeringsbeleid dat sinds maart 2022 van start is gegaan. Daardoor moeten nieuwkomers die uit vrije wil het inburgeringstraject volgen (zoals bijvoorbeeld EU-onderdanen) betalen voor het inburgeringstraject. De combinatie van het vrijwillig karakter en het betalend maken van het inburgeringstraject vanaf september dit jaar maakt een sanctionering niet langer noodzakelijk.

Ruim 400 boetes

De meest voorkomende redenen voor het opstarten van een inbreukdossier zijn het niet regelmatig deelnemen aan de cursussen, zich niet tijdig aanmelden voor het inburgeringstraject of het traject onrechtmatig vroegtijdig beëindigen.

Voor de 884 inbreukdossiers die al zijn behandeld, werden er 401 boetes uitgeschreven. Het gros van de boetes (84 procent) betreft een bedrag van minder dan 500 euro. Drie inburgeraars kregen dan weer een boete van 5.000 euro.

De Vreese dringt ook opnieuw aan op een betere informatie-uitwisseling tussen het Vlaamse en het federale niveau, zeker tussen het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering en de federale Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Die informatie-uitwisseling is ook voorzien in het nieuwe inburgeringsdecreet dat al een jaar geldt. Maar de effectieve uitwisseling moet volgens De Vreese nog uitgewerkt worden. Dat is voor de N-VA-politica onbegrijpelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234