UpdateBrussel
Jonge agent overleden bij steekpartij Schaarbeek: verdachte vroeg eerder op de dag om psychologische hulp
In de Brusselse gemeente Schaarbeek zijn donderdagavond twee agenten geraakt bij een steekpartij. Een van hen is overleden. De man die de agenten zou hebben aangevallen, had zich eerder op de dag nog aangeboden bij de politie. Hij uitte daar zijn ‘haat naar de politie’ en vroeg om psychologische hulp. Dit weten we al.
Wat is er gebeurd?
Het incident deed zich omstreeks 19.15 uur voor in de Aarschotstraat in Schaarbeek, nabij het Noordstation. Volgens de lokale politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) werd daar een patrouille aangevallen door een man die gewapend was met een mes.
“Die man stak de twee agenten neer, maar die konden nog versterking oproepen. Een inspecteur van een patrouille die in versterking was gekomen, maakte vervolgens gebruik van zijn vuurwapen om de aanvaller te neutraliseren. Zowel de twee gewonde inspecteurs als de aanvaller werden overgebracht naar het ziekenhuis.”
Een van de gewonde agenten, een man van 20 jaar, was in de hals geraakt en is aan zijn verwondingen overleden, bevestigt het Brusselse parket. De aanvaller zou in het been en in de buik geraakt zijn.
“De zaak zit nu bij het federaal parket, omdat er aanwijzingen zijn dat het mogelijk om een terroristische aanslag gaat”, zegt federaal persmagistraat Eric Van der Sypt. Volgens getuigen zou de aanvaller “Allahoe Akbar” geroepen hebben.
Wat weten we over de aanvaller?
Opvallend is dat de verdachte zich eerder op de dag, rond 10 uur, nog had aangeboden in het politiebureau van Evere. Daar maakte hij “onsamenhangende opmerkingen’ en sprak hij over “haat naar de politie”. Dat bevestigt het parket van Brussel.
De man vroeg om psychologische zorg, waarop de politiediensten de dienstdoende magistraat van het parket van Brussel contacteerden om een psychiatrische observatieprocedure te starten. “Na verificatie bleek dat de persoon niet aan de wettelijke voorwaarden voldeed, omdat hij bereid was vrijwillig een psychologische behandeling te ondergaan”, klinkt het.
De politie heeft de betrokkene vervolgens begeleid naar de psychiatrische eenheid van het Cliniques Universitaires Saint-Luc voor een opname en bleef daar totdat de persoon door de verpleegkundigen werd overgenomen. Enkele uren later werd contact opgenomen met het ziekenhuis, en bleek dat de persoon in kwestie het ziekenhuis had verlaten, luidt de mededeling.
Wat nu?
Het algemeen dreigingsniveau voor België wordt niet verhoogd na de aanval en blijft dus op niveau twee staan. Dat bevestigde het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) donderdagavond. Dreigingsniveau twee - op een schaal van vier of ‘gemiddeld’ - betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is.
Het Brussels parket houdt vrijdagochtend samen met het federaal parket een gezamenlijke persconferentie over de zaak.
Hoe wordt er gereageerd?
Op Twitter meldt premier Alexander De Croo dat zijn gedachten uitgaan naar de familie en vrienden van de overleden agent. “Onze politiemensen riskeren dagelijks lijf en leden om onze samenleving veilig te houden. Dat blijkt helaas vandaag nog maar eens.”
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zegt in contact te staan met de burgemeester, de korpschef en de veiligheidsdiensten. “Dit geweld tegen onze mensen is onaanvaardbaar. Mijn gedachten zijn in de eerste plaats bij de nabestaanden, de leden van de politiezone en de hele politieorganisatie.”
Onze politiemensen riskeren dagelijks lijf en leden om onze samenleving veilig te houden. Dat blijkt helaas vandaag nog maar eens.
— Alexander De Croo 🇧🇪🇪🇺 (@alexanderdecroo) 10 november 2022
Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de overleden agent.
Ik hoop van harte dat het goed komt met zijn collega in het hospitaal