NieuwsBuitenland
Japan staat voor belangrijkste koerswijziging in decennia: defensiebudget moet verdubbelen
Tegen de achtergrond van een steeds meer gespannen veiligheidssituatie wil Japan zijn defensiecapaciteit drastisch uitbreiden. De regeringspartij van premier Fumio Kishida wil de defensie-uitgaven van Japan de komende vijf jaar verhogen tot minstens twee procent van het bruto binnenlands product.
Het gaat om een revolutionaire koerswijziging voor het sinds decennia pacifistisch gezinde land. In de grondwet van net na de Tweede Wereldoorlog werd opgenomen dat het verslagen land nooit nog aan oorlogsvoering mag doen, en geen geweld mag gebruiken om internationale conflicten op te lossen. Japan mag dan ook geen “gewapende macht met capaciteit voor oorlogsvoering” hebben. Het Japanse leger is in principe een louter defensief leger.
Ook het veiligheidsbeleid van het land was tot nu toe alleen gericht op verdediging. Japan beperkte zijn jaarlijkse defensiebegroting daarom lange tijd tot ongeveer één procent van het bbp. Dat moet binnen dit en vijf jaar verdubbeld zijn tot 2 procent, het doel dat ook de NAVO-landen aanhouden (maar verre van altijd bereiken).
Onderdeel van de verhoging van het defensiebudget is de ontwikkeling van nieuwe langeafstandsraketten. Zo wil het land de komende vijf jaar ongeveer vijf biljoen yen (bijna 35 miljard euro) investeren in de ontwikkeling en plaatsing ervan. Tokio wil over aanvalscapaciteit beschikken in het licht van de militaire opbouw van China en de herhaalde raketlanceringen van Noord-Korea, zei het Japanse persagentschap Kyodo woensdag. Volgens eerdere berichten in de media overweegt Japan ook om kruisraketten te kopen van de Verenigde Staten.
Vrijdag wordt het defensiebudget officieel voorgesteld.