Dinsdag 21/03/2023

NieuwsIsraël

Israëlische extreemrechtse minister bezoekt Tempelberg ondanks waarschuwingen: ‘Provocatie die tot geweld zal leiden’

Itamar Ben-Gvir, de nieuwe minister van Nationale Veiligheid van Israël, tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem eind december. Beeld AFP
Itamar Ben-Gvir, de nieuwe minister van Nationale Veiligheid van Israël, tijdens een bijeenkomst in Jeruzalem eind december.Beeld AFP

In Israël heeft de nieuwe minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir ondanks waarschuwingen dinsdag voor het eerst sinds zijn aantreden de al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem bezocht. Palestijnen zien de stap als een provocatie en vrezen dat die tot een nieuwe geweldsuitbarsting kan leiden.

Belga en ANP

Op beelden van Israëlische media is te zien hoe Ben-Gvir onder zware beveiliging rondloopt bij de moskee. Binnen de islam geldt het terrein als een van de heiligste plekken, na Mekka en Medina. Maar het gebied heeft ook een belangrijke waarde voor de joden, die het de Tempelberg noemen. Er waren vroeger vroeger twee joodse tempels en de Klaagmuur is daar een overblijfsel van.

De Tempelberg wordt bestuurd door moslims, terwijl Israël verantwoordelijk is voor de veiligheid. Volgens een overeenkomst mogen joden de plaats wel bezoeken, maar er niet bidden. Die afspraak wordt niet nageleefd en Ben-Gvir noemt ze “racistisch” en discriminerend voor joden. Hij vindt dat ook joden daar hun geloof moeten kunnen uitoefenen en zegt dat zijn regering “niet zal zwichten voor de dreigingen van Hamas”.

Lees ook

Deze conflicten dreigen in 2023 te ontstaan of te verergeren - soms vlakbij de Europese Unie

De Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat het zijn controle over de heilige plaats wil uitbreiden en vinden het bezoek van de minister een bewuste provocatie. Dat erkende ook de voormalige Israëlische premier Jair Lapid. “Itamar Ben-Gvir mag de Tempelberg niet bezoeken, dit is een provocatie die tot geweld zal leiden, levens in gevaar zal brengen en levens zal kosten”, schreef hij maandag op Twitter.

De Tweede Intifada, de Palestijnse opstand van het begin van de jaren 2000, begon toen de toenmalige Israëlisch oppositieleider Ariel Sharon de Tempelberg bezocht.

Ook buurland Jordanië veroordeelt “in de strengste bewoordingen de bestorming van de al-Aqsamoskee en de schending van haar heiligheid”. Vorige week had de Jordaanse koning Abdullah de nieuwe Israëlische regering al gewaarschuwd klaar te staan voor een “confrontatie” als Israël besluit om het beleid in de Palestijnse gebieden aan te passen en om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden.

De al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Beeld AP
De al-Aqsamoskee in Jeruzalem.Beeld AP

Ben-Gvir is in het verleden veroordeeld wegens racistische opruiing en steun aan een Joodse terroristische organisatie. Hij heeft zich uitgesproken voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever en staat bekend als een onruststoker. Als lid van een extreemrechtse partij maakt hij deel uit van de nieuwe rechts-religieuze regering van Benjamin Netanyahu, die donderdag in Israël werd beëdigd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234