Zaterdag 01/04/2023

NieuwsIran

Iran wil camera’s gebruiken om hoofddoekplicht te bewaken

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De Iraanse autoriteiten willen strenger toezien op de naleving van de hoofddoekplicht met camera’s op straat. Vrouwen zouden dan via sms gewaarschuwd worden wanneer zij hun hoofddoek niet dragen. Na meerdere overtredingen worden ze gestraft.

Redactie

De autoriteiten willen de huidige verkeerscamera’s gebruiken om vrouwen strenger te controleren. Vorige maand meldde Iraanse media al dat er hervormingen komen van het strafrecht. Wie zich niet houdt aan de islamitische kledingvoorschriften, kan bijvoorbeeld een werkstraf of heropvoedingscursus verwachten. Maar ook een verbod om het land te verlaten, arbeidsbeperkingen en geldboetes.

Het dragen van een hoofddoek is verplicht in Iran sinds 1983, maar veel vrouwen in de grote steden dragen die niet meer. De zedenpolitie, die de hoofddoekplicht met patrouilles controleert, is ook bijna volledig uit het straatbeeld verdwenen. In december kondigde de Iraanse autoriteiten nog aan dat de zedenpolitie opgedoekt zou worden, en dat de hoofddoekplicht versoepeld zou worden.

Protest tegen regime

In Iran vinden al ruim vier maanden betogingen plaats voor meer vrijheid en tegen de onderdrukking van het islamitische regime. De protesten startten na de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini. Zij werd opgepakt door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen. Volgens ooggetuigen werd ze geslagen en met geweld in een busje gewerkt. Later kregen haar ouders te horen dat ze was overleden.

Lees ook:

• ‘Mijn bewakers zeiden dat ik binnen enkele dagen geëxecuteerd zou worden’: zij zaten net als Olivier Vandecasteele vast in Iran

Aangekondigd einde van de Iraanse zedenpolitie roept vooral vragen op

• Iraanse troepen mikken bewust op gezicht van vrouwelijke demonstranten: ‘Was dit het waard? Absoluut!’

Haar dood was het begin van landelijke protesten. Vrouwen weigerden woedend nog langer hoofddoeken te dragen en wierpen ze demonstratief in het vuur. De protesten groeiden, en richtten zich gaandeweg niet alleen meer tegen de hoofddoekplicht, maar tegen het hele theocratische bewind van ayatollah Khamenei en van de ayatollahs in het algemeen. Ook in het buitenland sloten veel mensen zich aan bij het protest.

Bij de betogingen in Iran zijn inmiddels duizenden mensen opgepakt. De Verenigde Naties spreken van 14.000 arrestaties, onder wie beroemdheden, journalisten, advocaten en gewone burgers. Verschillenden zijn al veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn honderden betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234