Dinsdag 06/06/2023

NieuwsProtesten in Iran

Iraanse regime dreigt volgens Amnesty nog zeker twintig demonstranten te executeren

Iraanse vrouwen rennen weg van de oproerpolitie, tijdens een van de protesten tegen het Iraanse regime in september.  Beeld AP
Iraanse vrouwen rennen weg van de oproerpolitie, tijdens een van de protesten tegen het Iraanse regime in september.Beeld AP

Binnen vijf dagen tijd heeft het Iraanse regime twee mensen opgehangen vanwege hun betrokkenheid bij de massale protesten. De volgende executie lijkt slechts een kwestie van tijd. Volgens Amnesty International staan er twintig mensen op de lijst, waaronder een bekende voetballer.

Carlijn van Esch

De wereldbond van professionele voetballers Fifpro schrijft ‘geschokt en misselijk’ te zijn over de berichten dat de Iraanse voetballer Amir Nasr-Azadani het risico loopt om geëxecuteerd te worden. De 26-jarige voetballer zit sinds 18 november vast. Hij zou twee dagen eerder hebben deelgenomen aan een ‘gewapende opstand’ in de stad Isfahan, waarbij drie veiligheidsagenten om het leven kwamen. Dat maakte het hoofd van de rechtbank in Isfahan, Abdullah Jafari, zondag bekend.

Nasr-Azadani, verdediger bij de Iraanse club Iranjavan, speelde eerder voor het nationale elftal onder de 16 jaar. Jazari zei dat hij is beschuldigd van ‘medeplichtigheid aan morabeh (oorlog tegen God)’, een zware misdaad onder de Iraanse wetgeving. Mensen protesteren op sociale media tegen het waarschijnlijke doodvonnis, waaronder de voormalige Iraanse international Ali Karimi die op Twitter schrijft: ‘Don’t execute Amir’.

In de afgelopen dagen heeft het Iraanse regime twee 23-jarige mannen opgehangen. Het waren de eerste executies in verband met de enorme protestgolf tegen het regime, voor vrijheid en rechten voor vrouwen en minderheden, die sinds september door het land gaat. Amnesty International heeft vijf mensen geïdentificeerd die net als Nasr-Azadani op dit moment het risico lopen op het zwaarste vonnis. Zeker elf andere gevangenen hebben al de doodstraf tegen zich horen eisen. Van drie demonstranten met vergelijkbare aanklachten is de uitkomst van de rechtszaak onbekend.

Nog vierhonderd celstraffen

Dinsdag maakte de Iraanse Justitie ook bekend dat er nog eens vierhonderd mensen tot celstraffen van maximaal tien jaar zijn veroordeeld. ‘Tijdens de hoorzittingen over de relschoppers in de provincie Teheran werden 160 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar, tachtig mensen tot straffen van twee tot vijf jaar en 160 mensen tot straffen van maximaal twee jaar’, zei het hoofd van de justitie in Teheran, Ali Alghasi-Mehr, tegen Mizan Online, een website van de rechterlijke macht.

Lees ook

Achtergrond. Aangekondigd einde van de Iraanse zedenpolitie roept vooral vragen op

Essay Jonathan Holslag. De autoritaire landen klitten hoe langer hoe meer samen, en wel om deze reden

Het Iraanse regime grijpt naar steeds zwaardere middelen om de protesten neer te slaan. Volgens een rapport van mensenrechtengroep Iran Human Rights (IHR) zijn ten minste 458 demonstranten om het leven gekomen. De Verenigde Naties schatten dat zeker 14 duizend mensen zijn gearresteerd. De Iraanse autoriteiten willen duidelijk een waarschuwing afgeven met de executies, maar de protesten lijken er niet minder om te worden. Op sociale media gingen dinsdag beelden rond van protesten op verschillende plekken in het land, waarbij woedende mensen roepen dat zij wraak zullen nemen voor de geëxecuteerde demonstranten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234