NieuwsInflatie
Inflatie deze maand opnieuw licht gedaald, loonstijging voor half miljoen bedienden
De inflatie in ons land is in december opnieuw wat gedaald: van 10,63 procent in november naar 10,35 procent in december. Dat maakt het statistiekbureau Statbel vrijdag bekend. Het gaat om de tweede daling op rij: in oktober stond de inflatie in België nog op 12,27 procent. Op maandbasis werd het leven in december 0,16 procent goedkoper. Dankzij de indexering zien zo’n half miljoen bedienden hun loon volgend jaar met 11,08 procent stijgen.
De dalende trend lijkt dus ingezet, al blijven de prijzen van consumptiegoederen wel veel sterker stijgen dan de doelstelling (rond de 2 procent) van de Europese Centrale Bank.
Ook in december blijven de energieprijzen de boosdoener voor de hoge inflatie. Energie is nog altijd meer dan een derde (32,88 procent) duurder dan in december vorig jaar en draagt zo 3,25 procentpunten bij aan het globale inflatiecijfer. Het basispakket voor elektriciteit en aardgas en lagere brandstofprijzen hadden wel een temperend effect in december.
Opvallend zijn ook de sterk stijgende prijzen voor voeding. In die categorie is er van een dalende trend nog geen sprake. Voeding was in december 14,53 procent duurder dan vorig jaar, in november lag de inflatie bij voeding nog iets lager. De bijdrage van voeding aan de totale inflatie bedraagt nu 2,77 procentpunten, zegt Statbel.
Door de hogere voedingsprijzen stijgt ook de kerninflatie nog altijd: die gaat van 7,16 procent in november naar 7,34 procent in december.
Op maandbasis werden vooral buitenlandse reizen, vliegtickets, private huur, zuivelproducten, huisbrandolie en groenten duurder. Motorbrandstoffen, elektriciteit, fruit, aardgas, vlees en alcoholische dranken werden dan weer goedkoper tegenover vorige maand.
Econoom Stijn Baert, die lid is van de indexcommissie, wijst er op Twitter op dat de inflatie dan wel dalend is, maar toch nog erg hoog blijft. De prijzen zijn in één jaar zoveel gestegen als in normale tijden in vijf jaar, stelt hij. In twee jaar tijd werd het leven in België 16,7 procent duurder. “Je betaalt nu gemiddeld 700 euro voor wat je twee jaar geleden nog 600 euro kostte”, klinkt het.
Zonet keurden we met de Indexcommissie het laatste inflatiecijfer van 2023 goed. Dat betekent ook: een zicht op hoeveel de lonen stijgen in sectoren die maar één keer per jaar indexeren. Het cijfer waar al maanden angstvallig naar uitgekeken wordt. Lees dus vooral verder. (1/12)
— Stijn Baert (@Stijn_Baert) 23 december 2022
Loonstijging voor bedienden
Door de hoge inflatie gaan in januari heel wat lonen fors omhoog. Concreet stijgen de lonen van meer dan 500.000 bedienden vanaf januari met 11,08 procent. Dat heeft hr-dienstverlener Acerta berekend. Die indexering is meteen de hoogste indexatie sinds de invoering van het jaarlijks indexatiemoment. De vorige indexering op 1 januari 2022 bedroeg 3,58 procent.
Het gaat vooral over lonen die maar één keer per jaar indexeren. Denk aan de horeca en de grote bediendensector PC 200, met zo’n 100.000 werknemers het grootste paritair comité van het land. Onder meer IT’ers, maar ook werknemers van callcentra of bedienden in uitzendkantoren of in de grafische nijverheid behoren tot dat paritair comité.
Ook andere sectoren zien hun loon op 1 januari stijgen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor werknemers uit de voedingsnijverheid (10,96 procent), de handel in voedingswaren (11,08 procent), goederenvervoer voor rekening van derden (10,96 procent), de bedienden van de internationale handel (11,19 procent), de horeca (10,964 procent), de verzekeringen (11,1905 procent) of het beheer van gebouwen en vastgoedmakelaars (11,08 procent), zo becijferde Acerta.