NieuwsAsielzoekers
Hulporganisaties niet te spreken over getalm regering: ‘Honderden mensen staan op straat, onder wie baby’s en peuters’
Hulporganisaties zijn niet te spreken over het getalm van de federale regering rond de noodopvang van asielzoekers. ‘Op deze manier zullen er mensen sterven’, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
“Hallucinant”, “wereldvreemd” en “gevaarlijk”. Dat zijn enkele woorden waarmee hulporganisaties reageren op de vergadering van de federale regering rond de noodopvang van asielzoekers. Die vergadering draaide woensdagmiddag uit op een aantal structurele ingrepen die vooral op langere termijn de druk op het opvangnetwerk verlagen, maar die volgens de organisaties weinig veranderen aan de acute noodsituatie op het terrein.
De opvangcrisis broeit al maanden, maar vorige week woensdag barstte de etterbuil toen er 21 minderjarigen op straat moesten slapen bij gebrek aan opvang. Hulporganisaties en experts waarschuwden een jaar geleden al dat dit probleem er zat aan te komen. Zo werden eerder ook al doorreizende asielzoekers, alleenstaande mannen en zieke mannen uit de opvang geweerd.
“Niemand in de regering wil dat mensen op straat slapen”, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) woensdagochtend. Ze pleitte voor een grootschalige humanitaire noodopvang omdat de kleine opvangcentra op hun limieten botsen. De regering kon die knoop maar beter vroeg dan laat doorhakken, zei ze. “De urgentie is zeer groot. Ik denk dat we geen tijd te verliezen hebben.”
Toch kwam de beslissing er niet. In plaats daarvan vroeg de kern aan minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris De Moor om onderling uit te klaren wie al welke inspanningen levert en wat ze nog extra kunnen doen. De Moor vraagt al langer aan het leger om bij te springen, maar Dedonder houdt voorlopig de boot af. “We hebben hulp nodig van andere departementen”, benadrukte De Moor nog eens na afloop.
Ambtenaren opvorderen
Een van de andere beslissingen is dat de 150 ambtenaren die men bij andere federale diensten wil rekruteren ook kunnen worden opgevorderd als zij zich niet vrijwillig aandienen. Al is er volgens minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) voorlopig enkel sprake van vrijwillige rekrutering. Voorts wordt er gekeken naar interimkantoren om personeel aan te trekken en komt er onder meer een wetswijziging om de erkenningsprocedures sneller te laten verlopen.
Niet slecht maar wel onvoldoende, zo reageren middenveldorganisaties. “Als er mensen op straat slapen, moet je niet afkomen met wetswijzigingen”, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Honderden mensen staan op straat, onder wie baby’s en peuters. Als er nu geen sense of urgency is om directe maatregelen te nemen, dan ben je wereldvreemd. Op deze manier zullen er mensen sterven.”
Het personeel van Fedasil en verschillende middenveldorganisaties plannen donderdagmiddag een symbolische actie voor de deuren van het Klein Kasteeltje. Intussen werkt de regering de komende dagen verder aan de noodopvang. Woensdagavond viel alvast te horen dat er in Brussel veertig plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen werden vrijgemaakt.