Zaterdag 10/06/2023

NieuwsOorlog in Oekraïne

Huiszoeking bij hoofd orthodox klooster in Kiev: ‘Verdacht van werken voor Rusland’

Gelovigen van de Oekraïens-orthodoxe kerk, beschuldigd van het onderhouden van banden met Moskou clashen met pro-Oekraïense activisten buiten aan het historische klooster in Kiev. Beeld van gisteren. Beeld AFP
Gelovigen van de Oekraïens-orthodoxe kerk, beschuldigd van het onderhouden van banden met Moskou clashen met pro-Oekraïense activisten buiten aan het historische klooster in Kiev. Beeld van gisteren.Beeld AFP

De Oekraïense politie heeft een huiszoeking uitgevoerd bij het hoofd van het wereldberoemde Holenklooster in Kiev. De spanningen lopen al langer op tussen de Oekraïense regering en het historisch belangrijke klooster. Kiev stelt dat het klooster nog banden heeft met Moskou.

Redactie

Het Holenklooster van Kiev werd in 1051 gesticht en geldt als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

"In twee woorden zeiden ze me dat ik verdacht ben van het werken voor Rusland", verklaarde metropoliet Pavel in een videoboodschap verspreid via het Russische overheidsgecontroleerde persbureau ‘Ria Novosti’. Hij werd naar eigen zeggen ook opgeroepen voor verhoor, vanwege aanklachten van religieuze 'agitatie' en belediging van de Oekraïense president. Metropoliet Pavel ontkent de aantijgingen.

Het Holenklooster in Kiev. De Oekraïense regering verdenkt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die het klooster bestuurt van spionage en opruiing voor Moskou.  Beeld AP
Het Holenklooster in Kiev. De Oekraïense regering verdenkt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die het klooster bestuurt van spionage en opruiing voor Moskou.Beeld AP

Al maanden ophef

Er is al maanden ophef over het klooster. De Oekraïense regering verdenkt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk die het klooster bestuurt van spionage en opruiing voor Moskou.

Voor de Russische invasie in Oekraïne identificeerde deze kerkgemeenschap zich nog duidelijk met het patriarchaat van Moskou. Sinds de strijd losbarstte, zegt de Oekraïens-Orthodoxe Kerk gebroken te hebben met de Russische kerk, waarvan het hoofd voorstander van de oorlog in Oekraïne is. Maar Kiev denkt dat de kerk nog steeds afhankelijk is van Moskou en verdenkt hen dus van een blijvende samenwerking.

Uitzetting

Intussen heeft de regering de overeenkomst met de kerk over het gratis gebruik van het klooster beëindigd. Kiev zei wel meteen de monniken niet met geweld te zullen uitdrijven. Zij hadden op 29 maart uiterlijk het klooster moeten verlaten, maar deden dat niet. De regering is daarom naar de rechtbank getrokken om een uitzettingsbevel te verkrijgen.

Metropoliet Pevel omrings door leden van de Oekraïense veiligheidsdiensten in Kiev. Beeld AFP
Metropoliet Pevel omrings door leden van de Oekraïense veiligheidsdiensten in Kiev.Beeld AFP

Reeds in 2018 leidden de spanningen tussen beide landen tot de oprichting van een andere kerkgemeenschap, de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, onafhankelijk van het patriarchaat van Moskou.

Eind 2022 hebben de Oekraïense autoriteiten al verschillende huiszoekingen gedaan in religieuze gebouwen van de orthodoxe kerk en zelfs geestelijken gesanctioneerd voor hun standpunten die als pro-Russisch werden beschouwd. Ook het Holenklooster zelf, met 22 hectare het grootste museumcomplex van het land in het hart van de Oekraïense hoofdstad, werd doorzocht.

"Weg met de Russen in de kerk", aldus deze tegenbetogers gisteren.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234